Els nens de 6è de primària rebran la vacuna contra el papil·loma humà aquest curs

El nou calendari de vacunació de Catalunya inclou també el vaccí contra l'herpes zòster per a les persones de 65 i 80 anys


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un nen rebent una vacuna / Foto: Cedida a l'ACN per Salut

Imatge d'arxiu d'un nen rebent una vacuna / Foto: Cedida a l'ACN per Salut

El nou calendari de vacunació de Catalunya inclou a partir d'ara el vaccí contra el papil·loma humà (VPH) en nois, ja que fins ara es posava només a les noies. S'han comprat 67.000 dosis per vacunar els nois de 6è de primària (11-12 anys), per 3,1 milions d'euros. Una altra de les novetats és la inclusió de la vacuna contra l'herpes zòster per a les persones de 65 i 80 anys. Salut va incloure el març aquesta vacuna per protegir persones en grup de risc i ara ho fa per a la gent gran, començant per aquestes dues cohorts d'edat. S'han adquirit 130.000 dosis per un import de prop de 17,6 milions d'euros.

La vacuna contra el virus del papil·loma humà s'administrarà, com ja es fa amb les nenes, directament als centres escolars i cada criatura rebrà dues dosis. L'administració de la vacunes, que es farà ja durant aquest curs 2022-2023, té un doble objectiu: prevenir els efectes del VPH en els homes i reduir els contagis i, per tant, la circulació del virus, tant entre dones com entre homes.

L'objectiu principal de la vacuna contra l'herpes zòster és evitar el gran dolor i el patiment que provoca aquesta infecció en persones grans. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha dit en roda de premsa que malgrat que és una vacuna "cara", s'ha demostrat molt efectiva. En el mateix sentit s'ha expressat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha subratllat que "el cost és molt menor que el benefici que genera". L'herpes zòster sorgeix a partir del virus de la varicel·la, que es manté "adormit" fins que una baixada de les defenses fa que s'activi.

D'altra banda, també s'ha explicat que se substitueix l'actual vacuna contra el pneumococ per una altra varietat millorada, que s'administrarà a les persones de 65 anys. Té 20 serotips i, per tant, protegeix més. En aquest cas, Salut n'ha comprat 80.000 dosis per 4,2 milions d'euros.

El departament de Salut de la Generalitat calcula que, gràcies a les vacunes, s'eviten uns 34.000 casos a l'any de malalties immunoprevenibles, com de tos feina, galteres, xarampió o rubèola.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.