Els comerços de Sant Cugat sense portes ja les han encarregat per complir el decret d'estalvi energètic
El govern espanyol diu que abans de l'1 d'octubre tots els comerços n'hauran de tenir i els santcugatencs afirmen que arribaran a temps
Publicat el 2/set/22 per Yusra Alami
Els comerciants de Sant Cugat ja tenen encarregades portes per poder posar-les abans de l'1 d'octubre, com obliga el decret del govern espanyol. Segons explica Aïda Fernández, presidenta de Sant Cugat Comerç, la majoria d'establiments de la ciutat ja tenen porta, però aquells que no en tenen 'tindran dificultats per pagar-la'. Respecte als beneficis de la mesura, les opinions dels comerciants de la ciutat consultats per Cugat Mèdia és variable.
El decret d'estalvi energètic, publicat el 2 d'agost també conté altres mesures com l'obligació de posar l'aire condicionat mínim a 27 graus a l'estiu.
Les opinions dels botiguers respecte a l'impacte energètic que pot tenir aquesta obligació varia segons la persona. Marc Espluguas, treballador de la botiga Bycos creu que "quan fa molta calor o molt fred, ara que vindrà l'hivern, per molt que tinguem una cortina d'aire que impedeixi l'entrada de temperatura de fora, continua entrant, sobretot si estàs a la vora". Per aquest motiu està d'acord amb la mesura: "Amb una porta estalviaràs energia i no caldrà que tinguis l'aire tan fort posat".
D'altra banda, hi ha qui creu que tot i el canvi d'energia que suposaria posar una porta a totes les botigues. La diferència no justifica del tot el preu que costa. L'encarregada de Muy Mucho, Neus Cobo, tampoc té porta, però les mesures del nou pla d'energia no l'afecten en ser un petit comerç. Tot i això, opina que "has de gastar molt en haver de posar les portes i vulguis o no, no ajuda al comerç. Gastes molta energia amb les portes amunt i avall si s'ha d'estar obrint i tancant tota l'estona".
El decret també afecta la interacció entre els clients que passen per fora de les botigues i volen entrar a dins. Si no hi ha una porta, es crea una sensació de continuïtat del carrer, la botiga sencera es torna una espècie d'aparador. "Quan tens la porta oberta invites que la gent entri, quan la deixes tancada no deixa de ser una barrera. És bastant més agradable anar passejant i trobar-te botigues amb les portes obertes que no botigues amb les portes tancades que no acompanyen. Això sí que per a nosaltres crec que és un hàndicap", explica Aïda Fernández.
DECLARACIONS
Marc Esplugas
Quan fa molta calor o molt fred, ara que vindrà l'hivern, per molt que tinguem una cortina d'aire que impedeixi l'entrada de temperatura de fora, continua entrant, sobretot si estàs a la vora. Jo crec que amb una porta estalviaràs energia i no caldrà que tinguis l'aire tan fort posat. Espero que sí, que estiguem tots còmodes i que puguem estalviar una mica de diners.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Neus Cobo
Has de gastar molt en haver de posar les portes i vulguis o no, no ajuda al comerç. Gastes molta energia amb les portes amunt i avall si s'ha d'estar obrint i tancant tota l'estona.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Aïda Fernández
Quan tens la porta oberta invites que la gent entri, quan la deixes tancada no deixa de ser una barrera. És bastant més agradable anar passejant i trobar-te botigues amb les portes obertes que no botigues amb les portes tancades que no acompanyen. Això sí que per a nosaltres crec que és un hàndicap.
Your browser doesn’t support HTML5 audio