El Monestir de Sant Cugat recupera el penell històric del gall
L'actuació forma part de les obres de restauració de la part exterior del cimbori de l'església
Esther Madrona en el moment de la col·locació de la rèplica / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
SocietatPublicat el 8/ago/22 per Sara Bella
Un gall torna a coronar l'església del Monestir de Sant Cugat. Aquest dilluns s'ha instal·lat una rèplica del penell històric que havia ocupat aquest espai durant segles. Segons ha explicat l'Ajuntament mitjançant una nota de premsa, l'actuació s'ha dut a terme en el marc de les obres de restauració de la part exterior del cimbori de l'església del Monestir, iniciades el novembre de 2021.
La nova rèplica és una còpia fidedigna, feta a mà per un ferrer, de la peça històrica que es conserva dins l'església del Monestir, a la capella de Sant Benet. Aquesta peça històrica és una peça amb volum, considerada d'època baix-medieval, tot i que no ha estat datada amb precisió.
Podria tractar-se ja del penell representat a la taula del martiri de Sant Cugat, datada el 1509. Segons la tradició i la llegenda, és també el gall que va cantar amb motiu de l'assassinat de l'abat Biure, la nit de Nadal de 1350. Avui continua inspirant elements de la cultura local, com la figura del gall del Carnaval.
El projecte de restauració del conjunt monumental del Monestir compta amb una inversió global d'1,3 milions d'euros. En el cas concret de les obres a la part aèria del cimbori de l'església, s'està duent a terme la restauració dels paraments exteriors del cimbori i de la coberta de teules del campanaret, la substitució del penell malmès, la recuperació de les cobertes originals, la instal·lació del sistema antiaus, la il·luminació i la col·locació d'elements per facilitar el manteniment. Tot plegat compta amb un pressupost de 201.621,53 euros.