Quatre estudiants santcugatencs entre els 120 becats per la Fundació la Caixa

Jan Olivetti, Jan Carbonell, Carlos Gascón i Jordi Carbonell podran cursar estudis de postgrau en algunes de les millors universitats del món

Entrega de beques als premiats amb Ses Majestats els Reis al capdavant / Foto: Fundació la Caixa

Societat

Publicat el 21/jul/22 per Elisabet Molina

Els santcugatencs Jan Olivetti, Jan Carbonell, Carlos Gascón i Jordi Carbonell són tres dels 120 estudiants que han rebut les beques atorgades enguany per la Fundació la Caixa per cursar estudis de postgrau en algunes de les millors universitats del món. L'acte d'entrega ha tingut lloc aquest dimecres al CaixaForum de Madrid amb presència dels Reis de l'Estat espanyol. 1.325 estudiants van presentar sol·licituds per intentar optar a aquestes beques; així, segons la Fundació la Caixa, els seleccionats acrediten 'uns nivells d'excel·lència extraordinaris'.

Jan Olivetti cursa un màster en Ciències de la Computació al Massachusetts Institute of Technology (Estats Units) i està graduat en Matemàtiques i en Enginyeria Informàtica en el Centre de Formació Interdisciplinària Superior en la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Simultàniament, forma part de l'equip de programació competitiva, on ha obtingut quatre medalles en el Concurs Regional del Sud-oest d'Europa i es va classificat per a la Final Mundial i va obtenir el millor resultat de la seva universitat.

Jan Carbonell cursa un màster doble amb especialització en Mitjans Connectius en Technion (Israel) i la Universitat de Cornell (Estats Units) i està graduat en Tecnologies Industrials i màster en intel·ligència artificial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha ampliat la seva formació acadèmica amb una estada a la Universitat de TU de Copenhaguen (Dinamarca). Carbonell és el creador de 'Saturdays.AI', una organització sense ànim de lucre que ajuda a milers de persones de tots els àmbits a iniciar-se en la intel·ligència artificial, i de 'Akademy.AI', un curs intensiu de programació per a ajudar enginyers a aprendre sobre ciència de dades i aconseguir contractes en aquest camp. Al llarg de la pandèmia, va ser membre actiu de l'equip The Open Ventilator, el primer respirador homologat de baix cost per a pacients de Covid-19 produït a l'Estat espanyol i aprovat per a assajos clínics. Altres projectes on ha participat engloben la primera experiència submarina de realitat augmentada i un dispositiu per facilitar la navegació a persones amb deficiència visual.

Carlos Gascón realitza una estada de recerca en el programa d'Astronomia en la Universitat d'Harvard (Estats Units). Graduat en Matemàtiques i en Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va realitzar el seu treball de fi de grau en el Space Imaging and Optical Systems Lab (SIOSlab) de la Universitat de Cornell (Estats Units), on va treballar per primera vegada en l'estudi i la detecció de planetes extra solars, a més de publicar el seu primer article científic. Posteriorment, va ampliar la seva formació acadèmica amb un màster en Astrofísica i Cosmologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment està realitzant el seu doctorat en Física en l'Institut de Ciències de l'Espai, on treballa en la detecció d'exoplanetes per imatge directa.

Jordi Carbonell cursa un màster en Enginyeria amb Finances en la University College of London (Regne Unit) i està graduat en Enginyeria Elèctrica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Carbonell ha format part d'un grup de recerca en Fusió Nuclear patrocinat pel Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i és cofundador de Aller-Kit, una microempresa que ofereix un producte que aborda un problema d'assistència sanitària. També, participa en projectes de disseny de plantes energètiques i ha desenvolupat una calculadora fotovoltaica automàtica.