Cada santcugatenc genera 1,2 quilos de residus al dia
La meitat dels residus que es generen a Sant Cugat es recullen selectivament
Imatge d'arxiu dels contenidors de la plaça d'Octavià / Foto: Cugat Mèdia - Lluís Llebot
SocietatPublicat el 20/jul/22 per Sergio Morales
Sant Cugat és una de les vuit ciutats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que assoleixen l'objectiu que la meitat dels residus generats siguin de recollida selectiva. Tot i això, encara no s'ha arribat a la fita del 55% marcada per al 2025 per l'administració supramunicipal. Són dades de l''Informe ambiental de residus 2021', que ha presentat aquest dimarts l'AMB i que recull que cada santcugatenc genera cada any 421,5 quilos de residus (1,2 al dia); són 12,3 quilos menys respecte a la mitjana de 2020. En el conjunt dels municipis metropolitans, l'any passat es van recollir 1,4 milions de tones de residus, dels quals es van recollir selectivament un 38,1%.
CONSULTA AQUÍ L'INFORME DE L'AMB
Poc més de la meitat dels residus recollits, 212,2 quilos anuals per habitant, han passat per una recollida selectiva. D'altra banda, cada veí de Sant Cugat va generar durant l'any passat 209,3 quilos de resta, és a dir, que no s'ha pogut reciclar.
Poc més de la meitat dels residus de Sant Cugat són de recollida selectiva / Foto: Foto: Cugat Mèdia - Informe ambiental de residus 2
Com és la bossa d'escombraries tipus dels santcugatencs?
Cada santcugatenc genera cada any 168 quilos de fracció orgànica; d'aquests, només es pot fer una recollida selectiva neta de 51 quilos. Pel que fa a envasos, cada veí de Sant Cugat genera anualment 82 quilos de residus, dels quals passen per recollida selectiva 36. Pel que fa al paper, es recullen 114 quilos, dels quals es recullen selectivament 51. Finalment, el vidre és l'única categoria on la balança està més inclinada amb cap a la recollida neta: 67 quilos dels 101 totals.Pel que fa a la bossa d'escombraries tipus anual dels santcugatencs, el 27,3% pertany a fracció orgànica; el 14,7% a paper i cartó i el 10,7% a envasos. El 7,9% és vidre i el 4,4%, fusta. La resta queda en calaix que des de l'AMB anomenen "altres" i que arriba gairebé al 35%.
Gràfic de la bossa d'escombraries tipus dels santcugatencs / Foto: Cugat Mèdia - Font: Informe ambiental de residus 2
Del que es recull als diferents contenidors de recollida selectiva, no tot hi correspon. Un 10,4% del que es recull al recipient de fracció orgànica no està on li pertoca. En el cas del contenidor groc, el dels envasos, aquest percentatge s'eleva al 32,4%. En el cas del paper i el vidre, la xifra és més baixa, amb un 6% i un 2% respectivament.