Mbuyi Kabunda: 'Si l'Àfrica s'uneix, Europa i els EUA tremolen'

El professor de Relacions Internacionals de l'Autònoma de Madrid aposta per abordar les causes estructurals que mantenen el continent en conflicte


  • Comparteix:

Mbuyi Kabunda, durant el curs d'estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Mbuyi Kabunda, durant el curs d'estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

El Sahel és la regió del món més militaritzada. Tot i els esforços en seguretat tant dels mateixos estats de la zona com de potències mundials i organismes internacionals, els conflictes es perpetuen. Per al professor de Relacions Internacionals i Estudis africans de la Universitat Autònoma de Madrid, Mbuyi Kabunda, aquesta situació és l'evidència que la resolució no passa només per la seguretat, sinó per abordar les causes estructurals de la desigualtat i per posar al centre l'autonomia local i treballar la unitat del continent africà. Idees que ha llançat durant la seva participació en el Curs d'Estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) i amb les quals ha reflexionat en aquesta entrevista a Cugat Mèdia.

ESCOLTA-HO

"A l'Àfrica el futur està en allò local, en intentar prioritzar els interessos de les poblacions locals", ha afirmat Kabunda, qui es mostra partidari de donar la màxima prioritat a la comunitat africana. "Si l'Àfrica s'uneix, Europa i els EUA tremolen", ha explicat davant els intents fallits d'unir el continent.

I és que per a Kabunda, un dels problemes que ha tingut el Sahel, la franja de països que connecten l'Atlàntic i amb el mar Roig i separen el nord i el sud del continent, és l'herència del colonialisme. El domini europeu ha deixat una estructura social i política que agreuja les dicotomies entre el nord i el sud del continent, alhora que ha provocat una absència de la consciència nacional o d'estat-nació.

Un domini encara present que, per a Kabunda, es pot qualificar de "neocolonialisme" i que comporta també, explica, la impossibilitat de control de les pròpies i llargues fronteres que conformen el Sahel. La situació, per Kabunda agreujada per la caiguda de Muamar el Gadafi, que ha generat un tràfic il·legal de productes i persones.

"S'ha comès un greu error, s'han atacat més els efectes que les causes", afirma el professor, qui en fa responsable també a la cooperació internacional, que ha optat per abordar la situació des de l'àmbit militar quan la solució ha de passar per "un repartiment equitatiu del poder".

En aquest sentit, apunta, cal abordar tant la pau com el desenvolupament a la zona per allunyar el continent del negoci del conflicte.


Mbuyi Kabunda

A Àfrica el futur està en allò local, intentar prioritzar els interessos de les poblacions locals. D'altra banda, donar la màxima prioritat a la comunitat africana. Si Àfrica s'uneix, Europa i els EUA tremolen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.