L'escolta activa i un tracte més humà, claus per a un part respectat
Mútua Terrassa treballa amb la voluntat de posar la dona, el nadó i el seu entorn al centre de les decisions mèdiques
Publicat el 13/jul/22 per Mar Castro
Rebre una atenció digna i respectuosa durant el procés d'embaràs, part i postpart és essencial per a la dona. Amb aquesta voluntat treballa el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa, que vol posar en valor un tracte més humanitzat. L'objectiu és situar les dones, els infants i el seu entorn més immediat al centre, amb la premissa d'escoltar els seus requeriments i respectar al màxim tant el seu cos, com les seves decisions per evitar situacions com, per exemple, la violència obstètrica. Per exemple, es vol respectar el procés de dilatació, parir en el mateix espai on la dona s'ha estat preparant, o rebaixar la taxa d'episiotomies -tall en el perineu- i de cesàries.
La doctora Esther Esteve, ginecòloga de Mútua Terrassa al CAP Can Mates, explica que s'ha anat evolucionant des d'una protecció màxima, "que tampoc no servia" a un "estadi intermedi en el qual s'intenta que la intervenció mèdica sigui mínima quan els embarassos van bé". Esteve considera que "sempre es pot anar més enllà" i, sobretot, "que tots els professionals anem en la mateixa direcció: intentar respectar el màxim, medicalitzar el menys possible i deixar que les coses flueixin", afegeix la doctora.
I és que "informar, explicar i assessorar" és la principal tasca que fan els professionals entorn d'un embaràs i a un part, com explica la llevadora de Mútua Terrassa Montserrat Rodríguez, que afegeix que per a ella, però, els "parts respectats sempre han existit", sobretot, des del punt de vista de les llevadores. "Sempre hem tingut en compte els desitjos de la dona i crec que el que ha canviat ara és la filosofia", apunta Rodríguez, que assegura que ha vingut contribuïda, sobretot, per la demanda de les mateixes dones, ja que actualment estan molt més informades. "Els professionals contínuament aprenem, investiguem i valorem i això fa canviar les pràctiques clíniques, i si trobem que n'hi ha que no són necessàries o no afavoreixen el procés, o que la dona no es pugui sentir bé, doncs també fan canviar certes pràctiques", afegeix la llevadora.
L'escolta activa és cabdal que existeixi entre totes les parts per afrontar millor situacions adverses, perquè no sempre l'expectativa es converteix en realitat, com li va passar a la santcugatenca Cecília Corbella, mare del Bruel, nascut fa unes setmanes a Mútua Terrassa. "El part, finalment, va ser induït, però sí que ens van informar de les opcions que teníem, molt en consonància amb el que nosaltres havíem posat al nostre pla de part, que eren els nostres desitjos i sí que es notava que s'ho havien llegit", explica Corbella que destaca també que "quan canviaven de llevadora es traspassava bé la informació i en la línia del que nosaltres havíem posat al pla de part i ens anaven donant les opcions que teníem per fer-ho el més semblant possible al que nosaltres volíem".
L'empoderament de la dona és essencial per afrontar aquesta vivència, perquè elles són el més important del procés i la parella esdevé també clau en el camí de l'acompanyament. Oriol Martínez, parella de la Cecília, recorda que quan ell va néixer la seva mare va estar 15 dies sense veure'l. Entén que aquest fet "és un cas aïllat" però explica que "la manera de funcionar que hi havia llavors" ha canviat cap a bé. "A part de tot el procés de l'expulsiu, després d'haver viscut el part com el vam viure i de rebre el nen a sobre i poder estar amb ell, no s'entén les sales que hi havia abans, crec que era totalment necessari un canvi", opina Martínez.
Afavorir un retorn àgil a casa de la família amb el nadó en un període màxim de 48 hores i coordinat amb una llevadora a domicili per realitzar el seguiment postpart és un altre dels punts claus del procés.
DECLARACIONS
Montserrat Rodríguez
Ara es parla molt del part respectat però per certs professionals, sempre ha estat important. El que ha canviat ara és la filosofia.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Esther Esteve
Sempre es pot anar més enllà. Estem en un punt bastant bo, però no a tot arreu és igual ni tampoc els professionals i crec que hem de seguir el mateix camí.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Cecília Corbella
Ens van informar de les opcions que teníem. també molt en consonància amb el que nosaltres havíem posat al nostre pla de part, on havíem posat els nostres desitjos i sí que es notava que s'ho havien llegit i, a més, quan canviaven de llevadora li traspassava la informació i en la línia del que nosaltres havíem posat al pla de part ens anaven donant les opcions que teníem per anar induint i fer-ho el més semblant possible al que nosaltres volíem.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Oriol Martínez
A part de tot el procés de l'expulsiu, de rebre el nen a sobre i poguer estar aquelles dues primeres hores amb el nen a sobre...doncs havent-ho viscut, crec que és totalment necessari i, per tant, no s'entén les sales que hi havien abans.
Your browser doesn’t support HTML5 audio