Crida a aturar els desnonaments i la violència en els llançaments

La CUP i el Sindicat de Llogateres exigeixen responsabilitats per les darreres actuacions policials


Temes relacionats

Desnonada una família del carrer de la Indústria amb tensió entre els Mossos i el Sindicat de Llogateres (21/jun/22)

Executat el desnonament del carrer de l'Oceà Glacial entre mossos i protestes (25/mai/22)


  • Comparteix:

Imatge de la roda de premsa de la CUP / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la roda de premsa de la CUP / Foto: Cugat Mèdia

El Sindicat de Llogateres i la CUP carreguen contra ús desproporcionat de la força policial en els darrers casos de desnonaments a Sant Cugat. Tant el partit com el col·lectiu denuncien la il·legalitat de l'actuació i la vulneració de drets, començant pel dret a l'habitatge. És per això que reclamen responsabilitats tant als propietaris, com al govern de la Generalitat i als partits que el conformen, així com al sistema judicial. Tot i així, adverteixen des de la CUP, aquests darrers casos són 'la punta de l'iceberg' d'una problemàtica que creix a Sant Cugat -i arreu- i que requereix també de mesures polítiques com la regularització del mercat immobiliari i el compliment de la llei per als grans tenidors.

El posicionament tant de la CUP com del Sindicat de Llogateres arriba després del desnonament aquest dimarts d'una família al carrer de la Indústria. El llançament es va produir sota un ampli operatiu dels Mossos d'Esquadra que, segons el Sindicat de Llogateres, va culminar amb una trentena d'identificacions i una desena d'informes mèdics per lesions i contusions.

No era la primera vegada que un desnonament a Sant Cugat comptava amb la participació, per requeriment judicial, dels ARRO dels Mossos d'Esquadra. Ja es va donar en el cas del carrer de l'Oceà Glacial.

De fet, apunten des de la CUP, el nombre de desnonaments a Sant Cugat s'ha incrementat aquest 2022. En els darrers 15 dies, com a mínim s'han produït cinc llançaments a la setmana al municipi. I aquests són només "la punta de l'iceberg", ja que molts d'ells queden invisibilitzats o els afectats marxen abans del municipi per la impossibilitat de pagar els preus elevats de l'habitatge a Sant Cugat.

La CUP

"Hem de dir prou". Així de contundent s'ha mostrat la tinenta d'alcaldia de la CUP, Lourdes Llorente, qui ha fet una crida a no normalitzar aquestes situacions, ni els desnonaments ni les actuacions "desproporcionades" i amb tècniques il·legals dels cossos de seguretat.

Segons Llorente, s'hi van vulnerar un bon grapat de drets. Ella mateixa va estar present en suport al Sindicat de Llogateres a l'operatiu policial, on va ser obligada a retirar-se i a identificar-se.

Davant aquesta situació "d'hemorràgia en la pèrdua de l'habitatge", el també regidor de la CUP Marco Simarro ha refermat el compromís del seu partit amb el dret a l'habitatge i ha reclamat més recursos per a les administracions locals, el compliment de les mesures ja aprovades i el desplegament de totes les eines per garantir-lo.

Això inclou, entre d'altres i a més de les mesures ja implementades per l'Ajuntament, opcions com la capacitat sancionadora en casos de pisos buits. L'objectiu, han concretat des de la CUP, ha de ser prohibir l'especulació immobiliària i regular el mercat. En paraules del diputat de la CUP Xavier Pellicer, "fins que el Govern no es posi al costat dels febles no es podrà resoldre el problema estructural". Per això ha lamentat que el Govern de la Generalitat no faci complir amb l'obligació per als grans tenidors d'oferir un lloguer social als casos de famílies vulnerables, però, en canvi, apliqui la Llei Mordassa contra aquells que volen aturar els desnonaments.

Sindicat de Llogateres


/ Foto: Foto: Cugat Mèdia

El Sindicat de Llogateres també ha expressat el seu rebuig al desnonament d'aquesta setmana, del qual ha advertit s'ha executat a través "d'irregularitats policials i judicials". En fan responsables als propietaris, per negar-se a oferir un lloguer social i preferir "abans de complir la llei desnonar una família i pagar la multa", així com als Mossos d'Esquadra per iniciar l'operatiu sense la comitiva judicial i fer-lo amb l'ús d'una "violència desmesurada".

El col·lectiu també demana responsabilitats a la mateixa comitiva judicial del Jutjat de Rubí per no intentar la negociació; al Govern de la Generalitat (ERC) per "no complir la promesa d'aturar els desnonaments" i permetre des de la conselleria d'Interior "actuacions policials desmesurades i il·legals"; i a Junts per la seva relació amb un dels propietaris.

"Estem fartes de la violència institucional, fartes de viure un Sant Cugat que expulsa les seves veïnes i de partir abusos policials", ha dit la portaveu del Sindicat. "No ens aturaran, seguirem defensant cada llar", ha advertit. De moment, ja s'han posat en contacte amb Alerta Solidària i recorreran totes les sancions que puguin arribar.






Lourdes Llorente

Com s'està traient la gent de les seves cases. Amb una utilització dels cossos de seguretat desproporcionada, quan no estan pensats per aquesta feina. Amb un ús de la força desproporcionat i amb tècniques il·legals.

Marco Simarro

Exigir a la Generalitat que desplegui un marc legislatiu que ampari a les classes populars. Que faci efectiva la llei antidesnonaments.

Marta Sindicat Lloga

Estem fartes de tanta violència institucional, fartes de viure un Sant Cugat que expulsa les seves veïnes i de patir abusos policials. No oblidem cap dels culpables d'aquesta injustícia: Carlos i Robert Navarro, comitiva judical, Mossos d'Esquadra i Govern. La repressió no ens atura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.