Desnonada una família del carrer de la Indústria amb tensió entre els Mossos i el Sindicat de Llogateres

La família reclama un lloguer social per la seva situació de vulnerabilitat, mentre que la propietat manté que no hi està obligada


Temes relacionats

La família del carrer de la Indústria guanya temps per evitar el desnonament (11/mai/22)

El Sindicat de Llogateres alerta d'un desnonament previst per dimecres al carrer de la Indústria ( 9/mai/22)


  • Comparteix:

La família del carrer de la Indústria número 22 ha estat finalment desnonada. El llançament s'ha executat per requeriment judicial amb un ampli operatiu dels Mossos d'Esquadra, que ha tallat l'accés a l'habitatge, ha entrat a la força i ha retirat un a un els membres del Sindicat de Llogateres que s'havien plantat a la porta per impedir el desnonament. La propietat reclama l'immoble per impagament del lloguer (asseguren que el deute puja a 25.000 euros), mentre que la família afectada sol·licita un acord per pagar el deute contret i per a un lloguer social, ja que tenen un informe de vulnerabilitat i no compten amb alternativa habitacional. La societat propietària assegura no hi estan obligats perquè legalment no eren considerats 'grans tenidors' en el moment de demanar el llançament el 2019. Aquesta era la segona vegada que s'intentava executar, després que la primera, fa un mes, s'aturés per la resistència del Sindicat de Llogateres i la impossibilitat d'accedir a l'immoble.

La Cristina i l'Ari, mare i filla, fa 20 anys que viuen en aquest pis i, segons han explicat, arran de la pandèmia i de quedar-se sense feina van deixar de pagar el lloguer. Mentre ha durat la crisi sanitària i les mesures excepcionals, han anat prorrogant un desnonament que, finalment, es va assenyalar fa un mes, però que llavors no es va poder executar. Fonts de la propietat (la societat Roma4), però, expliquen a Cugat Mèdia que la família va deixar de pagar abans de la pandèmia, concretament el 2018.

Aquesta vegada, però, els Mossos han accedit a l'habitatge, on hi havia les dues llogateres. Ho han fet en el marc d'un operatiu policial amb una trentena d'efectius, als quals esperava des de primera hora una concentració convocada pel Sindicat de Llogateres. El col·lectiu ha tallat el tram de carrer amb tanques, però els agents han recuperat i acordonat la zona. Tot i així, una trentena d'activistes s'han pogut quedar tant dins l'immoble com a la porta del carrer. Han estat retirats un a un per la força i identificats, entre aquests, la tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Lourdes Llorente.

Aquesta operació ha provocat la tensió constant entre els Mossos d'Esquadra i els membres del Sindicat, que denuncien càrregues, lesions lleus i un tracte poc adequat. "Els Mossos d'Esquadra han carregat, han donat cops de puny, han fet servir porres, han torçat dits, han petat vidres... creiem que és molt greu", ha lamentat la membre del Sindicat de Llogateres Mariona Bota.

Situació familiar

Una vegada executat el desnonament, la Cristina i l'Ari podran anar uns dies a una alternativa habitacional a l'espera de la decisió de la Mesa d'Emergència Habitacional. "Hem de parlar amb Serveis Socials i ens donaran un hostal provisional, mentre no valorin la nostra situació. Si surt desfavorable, ens quedem al carrer", han explicat les dues llogateres.

Les dues afectades mantenen que han intentat buscar diverses fórmules per anar pagant el deute contret per l'impagament i aconseguir un lloguer social, però que els propietaris s'hi han negat tot i estar considerats 'grans tenidors'. Fins i tot, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya hi ha intervingut per demanar el lloguer social, però el jutge ho ha descartat.

"La llei no ens obliga"

La versió de la propietat és que han ofert a la Cristina i l'Ari diferents opcions per regularitzar la situació -tret del lloguer social-, i que és a mitjans de 2019 quan demanen el desnonament. En aquell moment, expliquen, Roma4 no estava considerat com un 'gran tenidor' sogons la llei d'habitatge vigent -la llei estatal- i que, per tant, no estaven obligats a oferir-los un lloguer social. Posteriorment, el Parlament va aprovar una altra llei amb la qual sí que són considerats 'grans tenidors', però que no té efectes retroactius. És per aquest motiu que la propietat diu que legalment tenen la raó. De fet, l'Audiència de Barcelona considera que la negativa a oferir un lloguer social no és motiu per aturar un desnonament, arran d'un acord del 2020.




Cristina i Ari

Hem de parlar amb serveis socials i ens donaran un hostal provisional, mentre no valorin la nostra situació. Si surt desfavolarable ens quedem al carrer.

Mariona Bota

És un desnonament molt greu una altra vegada. En aquest cas, la propietat no complia amb la seva obligació d'oferir un lloguer social i els Mossos d'Esquadra han carregat, han fet cops de puny, han fet servir porres, han torçat dits, han petat vidres... creiem que és molt greu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.