La 3a edició del Premi Raimon Badia reconeix projectes sobre perspectiva de gènere i vulnerabilitat

El guardó s'ha lliurat aquest dijous al Claustre del Monestir de Sant Cugat

Participants, guanyadors, finalistes, jurat i organitzadors del Premi Raimon Badia / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 16/jun/22 per Elisabet Molina

La 3a edició del Premi Raimon Badia d'Educació no formal i cooperativisme ha reconegut enguany dos projectes d'alumnes de tercer d'Educació Social i de Pedagogia a la Universitat de Girona: 'Trenquem les regl(a)s!', un projecte amb perspectiva de gènere sobre els serveis socioeducatius i pedagògics es espais d'educació no formal i de lleure; i 'Punt Brain', un treball emmarcat en l'àmbit dels serveis d'acció social per a persones en situació de vulnerabilitat. El reconeixement, que s'ha lliurat aquest dijous al Claustre del Monestir, premia iniciatives que apostin per generar propostes innovadores i de qualitat que transmetin i posin èmfasi en els valors cooperatius.

A banda de les dues propostes premiades, s'han lliurat dos accèssits a treballs centrats en els serveis d'acció social per a persones en situació de vulnerabilitat: 'Phenjalipen (Germanor entre dones)', de l'equip Sofias Kovalévskayas de tercer d'Educació Social de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i 'Sintonitza't a la xarxa', de l'equip WaVu Rafiki, de tercer d'Educació Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Les dues primeres edicions estaven limitades a la participació de projectes de la UAB. En aquesta ocasió, el certamen s'ha obert a tots els centres universitaris del país. Així, el copresident del premi, el catedràtic de pedagogia social de la UAB Xavier Úcar, considera que aquesta tercera edició consolida el guardó. Úcar creu que "aquesta obertura li ha donat moltíssima riquesa al premi" i ha conclòs que "hi hauria d'haver moltes més iniciatives com aquesta, les quals posen en relació la universitat amb la societat, fent que els seus estudiants creïn projectes amb un impacte tant en la seva formació com en la mateixa societat".

Per altra banda, el membre de la cooperativa Doble Via i copresident del premi Jordi Segarra ha posat en valor el creixement en la participació: "Les universitats catalanes s'han entomat amb moltes ganes la participació d'aquesta tercera edició".

Raimon Badia, que dona nom als premis, va ser un mestre i pedagog santcugatenc que va exercir, d'entre altres càrrecs, de director del consell rector de la cooperativa Doble Via. Per a la regidora d'Educació, Universitat i Memòria Històrica, Pilar Gorina, aquesta entitat "és una cooperativa molt arrelada a Sant Cugat i exemple de treball alternatiu".

Cada reconeixement està dotat de 1.000 euros destinats a beques i ajuts a l'estudi i els equips premiats podran implementar el seu projecte mitjançant proves pilot vinculades a pràctiques universitàries. El premi ve impulsat per la cooperativa Doble Via, la UAB, la Fundació Collserola i l'Ajuntament de Sant Cugat.

Els premiats

'Trenquem les regl(a)s!' és un projecte dedicat a l'àmbit dels serveis socioeducatius i pedagògics en espais d'educació no formal i de lleure. Ha anat a càrrec d'alumnes de tercer d'Educació Social de la Universitat de Girona. Una de les seves autores, Nerea Garcia, ha detallat a Cugat Mèdia que es tracta d'un treball "fet per dones i destinat a dones (...), les eternes oblidades sempre".

'Punt Brain' és un treball emmarcat en l'àmbit dels serveis d'acció social per a persones en situació de vulnerabilitat. Aquest projecte també ha anat a càrrec d'alumnes de tercer d'Educació Social de la Universitat de Girona. Un dels seus autors, Víctor López, afirma que juntament amb les seves companyes estan molt orgullosos de "poder portar la pedagogia més enllà de l'àmbit escolar".




DECLARACIONS

Pilar Gorina

Doble Via està molt arrelada a Sant Cugat i molt completa. És un exemple de formar alternatives.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Xavier Úcart

Aquesta és una iniciativa molt potent i n'hi hauria d'haver més, ja que posa en relació la universitat amb la societat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio