Un terç dels santcugatencs creu que la mobilitat és el principal problema de la ciutat, malgrat que el grau de satisfacció general és d'un 8
En l'últim Observatori Sociològic els ciutadans li posen un 6,7 a l'estat general de la ciutat, i puntuen amb 7,45 l'oferta esportiva
Un autobús urbà dins de la ZBE de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia - Lluís Llebot
SocietatPublicat el 7/jun/22 per Sara Bella
Els santcugatencs continuen veient la mobilitat com el principal problema de la ciutat. Segons les dades de la 44a onada de l'Observatori Sociològic de febrer de 2022, un 29,9% dels ciutadans considera problemàtics la mobilitat, la senyalització i el trànsit, un percentatge que ha pujat 5 punts des de la darrera onada de juliol de 2021. No obstant això, la satisfacció de viure a Sant Cugat torna a obtenir una puntuació molt bona, amb un 8,02 de mitjana. Per zona, els veïns de Valldoreix (8,15) i Nucli Antic (8,12) són els que mostren un grau de satisfacció més elevat, mentre que a les Planes (7,11) i la Floresta (7,45) la satisfacció baixa moderadament.
CONSULTA LA 1a ENTREGA DEL 44è OBSERVATORI SOCIOLÒGIC
Tot plegat ho ha explicat, aquest dimarts, el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, en una roda de premsa a l'Ajuntament. Simarro ha avançat que d'ara endavant, "per donar a les dades la rellevància que es mereixen", l'informe de l'Observatori es presentarà de forma segmentada. Així, en aquesta primera presentació, Simarro ha tractat, principalment, aspectes generals de la ciutat i, pròximament, es presentaran les dades relatives a l'exclusió social, l'habitatge i la seguretat ciutadana, entre d'altres.
Percepció de la situació a la ciutat
El 41,6% dels santcugatencs considera que Sant Cugat ha empitjorat en aquest darrer any, mentre que el 31% creu que està igual i el 22,5% afirma que la ciutat ha millorat. En canvi, respecte a la situació de Sant Cugat el proper any, només el 22,2% ha respost que empitjorarà, mentre que el 16,4% creu que continuarà igual i el 41,9% considera que millorarà. Tot i que gairebé el 20% dels enquestats ha preferit no contestar aquesta pregunta, l'esperança de millora és més alta a la zona Can Mates-Volpelleres i a la franja d'edat d'entre 16 i 24 anys.Principals problemes detectats
Respecte als principals problemes de Sant Cugat, a banda de la mobilitat, també hi ha queixes sobre la neteja de carrers (18%), la seguretat ciutadana (14,9%), l'habitatge (13,9%), la manca d'aparcament (11,5%), i l'estat de l'asfalt i les voreres (9,8%).Respecte a l'últim Observatori, doncs, la preocupació per la neteja dels carrers ha pujat 3 punts, i el malestar per la seguretat ciutadana n'ha pujat dos. En canvi, la percepció respecte a l'habitatge ha millorat lleugerament (de 13,9 a 15,2), així com la del carril bici, la recollida d'escombraries, l'urbanisme i la recollida d'impostos.
Estat general del municipi
6,7 és la nota mitjana que els santcugatencs han posat a l'estat general de la ciutat, la més baixa que ha registrat mai l'Observatori Sociològic a Sant Cugat. Una baixada que, segons Simarro, respon a la "lògica sociològica", ja que la percepció es veu afectada per la pandèmia i la guerra d'Ucraïna, entre d'altres.Respecte a aspectes generals del municipi, la millor nota se l'endú l'oferta esportiva (7,45), seguida de l'oferta cultural (7,32) i els elements d'esbarjo a l'aire lliure (7,30). A continuació, apareixen el soroll (6,88), els autobusos urbans (6,88) i la neteja dels carrers (6,06). La pitjor nota és per a l'espai disponible per aparcar cotxes (4,46).
Els principals aspectes positius que es destaquen són la zona verda, els espais de joc per a infants, la proximitat amb la natura i Barcelona, la cultura, l'autosuficiència de la ciutat pel que fa a serveis, les biblioteques i els pisos de protecció oficial.
Finalment, els principals aspectes negatius que s'han destacat són els problemes de comunicació de les zones allunyades del centre, la dependència del cotxe, la ineficàcia de la xarxa d'autobusos, els robatoris, els preus de l'habitatge, els carrils bici desconnectats i infrautilitzats, la manca d'efectius policials i la brutícia al carrer, entre d'altres.
Metodologia combinada
Les dades de l'Observatori combinen una metodologia quantitativa i qualitativa. D'una banda, provenen d'una enquesta telefònica, amb 1.080 entrevistes vàlides, realitzada a persones empadronades a la ciutat majors de 16 anys. De l'altra, s'han realitzat tres grups de discussió presencials amb 27 participants d'entre 19 i 73 anys.
DECLARACIONS
Marco Simarro
Els principals problemes assenyalats són la mobilitat, la senyalització, el trànsit, neteja de carrers, seguretat ciutadana, habitatge, manca d'aparcament, asfalt, carrils bici i patinets.
Your browser doesn’t support HTML5 audio