Quins són els reptes de Sant Cugat a un any de les eleccions? Cugat Mèdia pregunta a la ciutadania

Consells de barri i taules de participació marquen quines haurien de ser les prioritats del municipi


  • Comparteix:

Imatge del municipi des de Volpelleres / Foto: Ajuntament

Imatge del municipi des de Volpelleres / Foto: Ajuntament

Sant Cugat encara el darrer any de mandat. En aquests tres anys, l'acció de govern ha anat acompanyada de la implicació dels òrgans de participació de la ciutat. Ara, els consells de barri i les taules de participació marquen els reptes de ciutat amb vista a les eleccions municipals del 2023. Les inversions en equipaments, la mobilitat i les millores en el manteniment marquen bona part de les claus on posen el focus els representants d'aquests òrgans consultats per Cugat Mèdia. Aquesta és la seva diagnosi de l'estat de la ciutat.


Consells de barri

Centre Est

El sotspresident del consell de barri del Centre Est, Miquel Jiménez, marca com a principal repte fer front a la bretxa digital. És una de les problemàtiques que ha evidenciat encara més la pandèmia, ja que la majoria dels integrants del barri, els quals són gent gran, es veuen molt desplaçats en les sessions i tràmits telemàtics. Jiménez també posa sobre la taula el procés dels pressupostos participatius, la festa del barri que organitza la Xarxa Monestir - Sant Francesc -la qual feia dos anys que no es feia- i la segona fase de la vianantització de l'avinguda de Cerdanyola. El sotspresident constata que un altre dels objectius de cara el pròxim mandat recau en l'equipament de la Casa Montserrat i recalca la importància d'aconseguir la implicació per l'entorn dels santcugatencs del Centre Est.
MIQUEL JIMÉNEZ. "Estem en procés dels pressupostos participatius, una bona eina per coses que es demanen, i la festa del barri, que fa dos anys que no es podia fer i per això és una novetat."


Nucli Antic

Des del consell de barri del Nucli Antic, Àlvar Roda situa com a prioritat el compliment de l'Agenda 2030. Roda afirma que des del consell consideren que la sostenibilitat, la mobilitat i el medi ambient són temes cabdals i que l'òrgan "hauria de tenir molt clars aquests objectius de l'Agenda 2030".
ÀLVAR RODA. "El tema de la sostenibilitat, la mobilitat i el medi ambient és primoridal. Hauríem d'estar molt atents amb aquests reptes i jo crec que el consell de barri hauria de tenir molt clar els objectius de l'Agenda 2030."


La Floresta

Per a la sotspresidenta del consell de barri de la Floresta, Xènia Amorós, un dels objectius principals que té el barri és aconseguir més autonomia en la presa de decisions i que la veu del veïnat sigui escoltada perquè finalment s'incorpori en el procés decisiu. Així mateix, des del consell reclamen una ampliació del nombre de places per als nous alumnes d'infantil de l'escola La Floresta. Amorós afirma que, tot i comptar amb les infraestructures per acollir als més petits del barri, en aquests moments hi ha un nombre limitat de places que obliga les famílies a escolaritzar els seus infants fora de la Floresta. Tanmateix, la sotspresidenta del consell reclama que l'Ajuntament sigui més concret en les promeses de reformes i obres públiques al barri amb les quals s'havien compromès portar a terme.
XÈNIA AMORÓS. "És absolutament necessari que tots els infants de la Floresta puguin escolaritzar-se al barri i més tenint en compte que l'escola La Floresta té la infraestructura per poder-ho fer, però tenim places tancades.


Mira-sol

El sotspresident del consell de barri de Mira-sol, Albert Foz, posa el focus en la construcció del complex aquàtic de Mira-sol, que té previst iniciar obres al 2023 després de passar gairebé dues dècades esperant la licitació dels treballs. De la mateixa manera, Foz també marca com un altre dels objectius que el barri té pendents la instal·lació de les pantalles acústiques per reduir el soroll de l'AP-7 a Mira-sol, projecte que està en les primeres fases.
ALBERT FOZ. "El repte més important que hi ha ara és el complex aquàtic, que s'ha de començar al gener del 2023 i després les pantalles de separació de l'AP-7, que porta molt de temps en marxa.


Centre Oest

El consell de barri del Centre Oest aspira a enllestir dos grans projectes: la rehabilitació de la Masia de Can Canyameres "com a centre social i cultural" i l'habilitació del parc de la Guineu com a "nou espai d'oci i esportiu". Així ho ha situat el sotspresident, Alberto Valcarce, que ha lamentat que es tracta d'iniciatives que s'haurien d'haver enllestit aquest mandat, però encara queda "molta feina". "És un barri molt jove amb canalla, que va creixent i t'adones que no tenen espais", ha reflexionat sobre aquesta zona de la ciutat, especialment de Volpelleres.
ALBERTO VALCARCE. "Són projectes que s'haurien d'haver enllestit aquest mandat i queda molta feina. Passarà un altre mandat i aquests dos projectes poden quedar sense veure la llum."


Les Planes

La sotspresidenta del barri de les Planes, Eva Puigjaner, explica que després de tres anys de mandat, al barri hi ha més presència policial, higiene i manteniment. A més, ha millorat la relació de proximitat dels polítics amb el barri. Així i tot, "cal continuar treballant i posant-nos al dia amb el manteniment dels carrers i l'activació del transport públic als caps de setmana", constata Puigjaner.
EVA PUIGJANER. "Encara hem de seguir treballant molt pels temes de manteniment i transport, ja que necessitem que el transport públic funcioni, també, els caps de setmana."


Consells i taules de participació

Consell de Cultura

La cohesió de les entitats. Des del consell de Cultura, Roger Ricart, marca aquest com un dels principals reptes del sector per establir-hi objectius comuns i fer alguna activitat coordinada més enllà de la Festa Major. De cara al futur, s'aprovarà el nou reglament, que fomentarà la participació creant una figura que s'encarregui de dinamitzar les taules perquè es pugui fer un projecte col·leciu. Ricart també preveu que s'intentarà mantenir el contacte i repassar els objectius i preocupacions de les diverses entitats; com pot ser la cultura popular, que té previst la realització d'un calendari comú santcugatenc.
ROGER RICART. "Es crea una nova figura, una persona que dinamitzi les taules amb l'objectiu que es pugui fer algun projecte col·lectiu."


Taula d'Emergència Climàtica

El representant de la taula d'Emergència Climàtica, Robert Savé, situa per sobre de qualsevol iniciativa la importància de l'emergència o realitat climàtica. Davant la incertesa que marca el clima actual, Savé preveu la necessitat de fer estratègies d'adaptació i mitigació. De cara al futur, Savé preveu el continu augment de temperatures i la dificultat de diposar d'aigua amb qualitat. "Es tracta d'un problema que sobrepassa la temporalitat d'un mandat polític i, fins i tot, d'una vida", constata Savé, que hi afegeix que el proper mandat haurà de seguir la lluita i resiliència.
ROBERT SAVÉ. "Es necessita un pacte per poder mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic perquè sinó no ens en sortirem, cal actuar junts".


Taula de Benestar Animal

La taula de Benestar Animal, representada per Marta Guàrdia, reclama la necessitat que el govern municipal treballi amb les entitats animalistes de la ciutat de cara al proper mandat. "Com a entitats animalistes, nosaltres som els receptors de bona part de les inquietuds de la ciutadania i, per tant, se'ns ha d'incloure dins els plans i les coses que es puguin fer", reclama Guàrdia. D'aquesta manera, demana un diàleg "fluid i regular" per anar afrontant els reptes que representa la gestió dels animals a Sant Cugat.
MARTA GUÀRDIA. "El repte és que un govern que té una regidoria de Benestar Animal no pot obviar - que és el que s'ha fet fins ara- l'experiència, les opinions i el coneixement que poden aportar les entitats animalistes del municipi."


Consell de joves 12-17

Cèlia Turon, participant del Consell de joves 12-17, assegura que aquest any no els han quedat gaire temes pendents per resoldre. I parlant del pròxim mandat, Turon demana més implicació dels joves. "També som part de la població, i és important que se'ns escolti", manifesta. A banda, demana que s'escolti més el Consell de joves, tot i que comenta que a poc a poc ja es va tenint en compte el col·lectiu.
CÈLIA TURON. "És important que se'ns escolti, perquè també tenim una veu important."










Miquel Jiménez

Estem en procés dels pressupostos participatius, una bona eina per coses que es demanen, i la festa del barri que monta la Xarxa, que fa dos anys que no es podia fer i per això és una novetat.

Àlvar Roda

El tema de la sostenibilitat, la mobilitat i el medi ambient és primoridal. Hauríem d'estar molt atents amb aquests reptes i jo crec que el consell de barri hauria de tenir molt clar els objectius de l'Agenda 2030.

Xènia Amorós

L'aïllament del barri de la Floresta fa que traslladar-se a un altre barri, suposi un daltabaix familiar greu. És absolutament necessari que tots els infants de la Floresta puguin escolaritzar-se al barri i més tenint en compte que l'escola La Floresta té la infraestructura per poder-ho fer, però tenim places tancades.

Albert Foz

El repte més important que hi ha ara és el complex aquàtic, que s'ha de començar al gener del 2023 i després les pantalles de separació de l'AP-7, que porta molt de temps en marxa.

Alberto Valcarce

Són projectes que s'haurien d'haver enllestit aquest mandat i queda molta feina. Passarà un altre mandat i aquests dos projectes poden quedar sense veure la llum.

Eva Puigjaner

Encara hem de seguir treballant molt pels temes de manteniment i transport, ja que necessitem que el transport públic vagi, també, els caps de setmana.

Roger Ricart

Es crea una nova figura, una persona que dinamitzi les taules amb l'objectiu que es pugui fer algun projecte col·lectiu.

Robert Savé

Vam arribar a les temperatures màximes d'un mes de maig mai registrades. Aquest és un punt clau. Cal estratègies d'adaptació i mitigació.

Marta Guàrdia

El repte és que un govern que té una regidoria de Benestar Animal no pot obviar - que és el que s'ha fet fins ara- l'experiència, les opinions i el coneixement que poden aportar les entitats animalistes del municipi.

Cèlia Turon

Que els joves s’impliquin bastant, perquè també són part de la població. És important que se’ns senti, perquè també tenim una veu important. De moment, a poc a poc ens van escoltant més perquè anem fent associacions d’aquestes, i aleshores ens van escoltant més. Però sí, a poc a poc, que vagi pujant això i ens vagin escoltant encara més.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.