Sant Cugat, la segona ciutat de Catalunya amb un nivell socioeconòmic més alt

L'Idescat ha publicat l'índex socioeconòmic territorial (IST) de 2019, que recull dades laborals, d'immigració, educació i renta de tot el país

Imatge d'arxiu del centre de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia - Lluís Llebot

Societat

Publicat el 12/abr/22 per Sergio Morales

Sant Cugat és la segona ciutat de Catalunya amb el nivell socioeconòmic més alt (124,6), el mateix que Tiana (Maresme) i només per sota de Sant Just Desvern (Baix Llobregat) (125,7). L'Idescat ha publicat els detalls de l'Índex Socioeconòmic Territorial (IST), un indicador que s'obté amb la informació d'indicadors laborals, de nivell educatiu, d'immigració i de renda. L'estudi es fa sobre les agrupacions censals de Catalunya: de les 853, les 26 amb un IST més alt es troben a Barcelona i Sant Cugat. De fet, l'agrupació del Parc Central, El Colomer, Pla de la Pageja i Can Majó es troba al tercer lloc, amb un índex de 135,1, només per sota de les agrupacions de Barcelona Les Tres Torres (137,5) i Can Castelló, Modolell i Can Ballescar (135,8). A l'altre extrem de l'índex apareixen el nucli urbà de Salt, el Fondo Alt de Santa Coloma de Gramenet i la zona Sant Roc Oest de Badalona.

Així, segons aquestes dades de 2019 (abans de la pandèmia), Sant Cugat tenia el 69,4% de la població ocupada i un 4,1% de treballadors "de baixa qualificació". De l'entorn proper a la ciutat, el municipi que més s'hi acosta és Cerdanyola, amb un 66,5% d'ocupació i un 9,7% de treballadors "de baixa qualificació". Pel que fa a l'educació, un 6,2% de la població té "estudis baixos" i un 10,2% de la població jove no té estudis postobligatoris. Són dades molt llunyanes als valors de la resta de ciutats de la comarca i també de la mitjana del país.

Pel que fa a la immigració, l'índex recull el percentatge d'estrangers de "països de renda baixa o mitjana". En el cas de Sant Cugat, aquest valor és del 6,2%. Finalment, la renda mitjana per persona a Sant Cugat és de 20.582 euros. Aquí també es diferencia de la resta de municipis propers.

Untitled infographic
Infogram


Sant Cugat, per agrupacions censals

De les 11 agrupacions censals de Sant Cugat, la que té l'IST més alt és la corresponent al Parc Central, el Colomer, el Pla de la Pagesa i Can Majó, amb un valor de 135,1. Per l'altra banda, l'IST més baix es troba a l'agrupació de Sant Francesc i Can Magí, amb un valor de 108,9. Pel que fa a la primera, la renda mitjana és de 26.306 euros, mentre que al segon és de 14.476 euros. Aquesta diferència de gairebé 12.000 euros és la més pronunciada de tota la ciutat.

IST AGRUPACIÓ CENSAL
Infogram