Una visita-taller al parc de Can Mates per aprendre a conservar la fauna urbana de Sant Cugat

Durant l'activitat, emmarcada dins les jornades Biodiversitat i Ciutat Saludable, s'ha alliberat una parella d'eriçons

Societat

Publicat el 26/mar/22 per Maria Bragós

Aquest dissabte al matí s'ha fet la primera activitat a l'aire lliure de les jornades Biodiversitat i Ciutat Saludable. El parc de Can Mates ha acollit una visita-taller perquè tothom que ho volgués contribuís a millorar i conservar la fauna urbana de Sant Cugat. Els participants han après a construir hotels d'insectes, a col·locar caixes niu d'ocells i a identificar fauna urbana. També han pogut veure com s'ha alliberat una parella d'eriçons al parc.

Des de l'Ajuntament, s'ha destacat la importància de conèixer els valors naturals per preservar-los. "És molt difícil que lluitem per preservar els eriçons si no sabem el que són els eriçons. O que lluitem per preservar els pol·linitzadors i les abelles si no coneixem aquests pol·linitzadors i abelles. Per tant, avui, centrem aquestes activitats entorn del parc de Can Mates per tal de conèixer aquests éssers vius i quins beneficis aporten a la societat", ha explicat la regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó. El regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transports, José Gallardo, ha afegit que l'objectiu també és "explicar el que fem i per què fem les diferents actuacions des de l'Ajuntament, tant des de Medi Ambient com des de Serveis Urbans i Parcs i Jardins en concret". "Ja vam fer la primera jornada, i avui el que fem és posar en pràctica com fer una caixa niu, un alliberament, i una sèrie d'activitats perquè la ciutadania sàpiga què és el que fem", ha conclòs Gallardo.

Els eriçons, un mascle i una femella, s'han alliberat com a exemplars de fauna salvatge rehabilitada. D'aquesta manera, Enric Ortega, tècnic de gestió i benestar animal, ha comentat que es pretén reforçar-ne la població a Can Mates: "Com passa en general amb els eriçons, aquesta població té el perill dels atropellaments. Quan surten de les zones més naturalitzades. També hi ha el perill de la pèrdua d'hàbitat, i aleshores amb aquests eriçons, que són recuperats d'un centre de fauna, es reforça la població. Són un mascle i una femella, i així poden establir nous territoris, i més endavant criar i reforçar els que ja tenim aquí".

Les jornades Biodiversitat i Ciutat Saludable continuaran dimecres amb l'exposició de l’estudi 'Serveis ecosistèmics de l'arbrat de Sant Cugat'.

CONSULTA LA PROGRAMACIÓ A L'AGENDA DE CUGAT MÈDIA

















DECLARACIONS

Alba Gordó

És molt difícil que lluitem per preservar els eriçons si no sabem el que són els eriçons. O que lluitem per preservar els pol·linitzadors i les abelles si no coneixem aquests pol·linitzadors i abelles. Per tant, avui, centrem aquestes activitats entorn del parc de Can Mates per tal de conèixer aquests éssers vius i quins beneficis aporten a la societat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

José Gallardo

Explicar el que fem i per què fem les diferents actuacions des de l'Ajuntament, tant des de Medi Ambient com des de Serveis Urbans i Parcs i Jardins en concret. Ja vam fer la primera jornada, i avui el que fem és posar en pràctica com fer una caixa niu, un alliberament, i una sèrie d'activitats perquè la ciutadania sàpiga què és el que fem.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Enric Ortega

Com passa en general amb els eriçons, aquesta població té el perill dels atropellaments. Quan surten de les zones més naturalitzades. També hi ha el perill de la pèrdua d'hàbitat, i aleshores amb aquests eriçons, que són recuperats d'un centre de fauna, es reforça la població. Són un mascle i una femella, i així poden establir nous territoris, i més endavant criar i reforçar els que ja tenim aquí.

Your browser doesn’t support HTML5 audio