Sant Cugat recorda les pandèmies oblidades abans de la Covid-19

Des que Sant Cugat existeix, la ciutat ha experimentat 3 pandèmies

La visita guiada amb el Monestir de fons / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 20/mar/22 per Beatriz Carmona

La Covid-19 és la darrera epidèmia que s'ha viscut a Sant Cugat, però també n'ha tingut dues més, la pesta negra i la grip espanyola. Amb motiu del segon aniversari del primer confinament, l'Ajuntament ha organitzat aquest diumenge una ruta gratuïta per la ciutat per recordar les pandèmies a través del patrimoni històric. Una vintena de persones han participat en aquesta activitat amb sortida des del Museu del Monestir.

Isabel Centeno, guia del Museu del Monestir, ha acompanyat als assistents a l'interior del claustre on els monjos de l'època medieval començaven a conèixer les malalties del moment. Centeno ha desvetllat curiositats sobre com s'entenia la mort en aquell temps i assegurava que "la gent vivia la vida com un trànsit".

A l'arribar la pesta negra el 1348, la població santcugatenca es debilitava per la falta de collites. Segons Centeno, es calcula que un 40% dels habitants (1.500 persones aproximadament) van morir a Sant Cugat en veure que en aquest període, "els malalts duraven dos o tres dies amb vida".

Posteriorment amb la grip espanyola, les taxes de natalitat van disminuir dràsticament en morir la població més jove. "La mentalitat de la població santcugatenca va canviar i els habitants tenien por de anar-se'n del món per perdre els plaers terrenals", comenta Centeno. La instructora ha remarcat que les mascaretes ja existien i que si no aprenem del passat, "la història sempre es repeteix".

La guia ha explicat als presents que és un bon moment per fer la ruta per entendre que "és important que els santcugatencs sàpiguen d'on venen per defensar el seu poble". Centeno també ha destacat que els veïns han de conservar el Monestir "sigui com sigui" per "ser un dels monuments més significants que hi havia a la Catalunya Vella".

La ruta ha acabat a Can Mates, una de les poques cases del segle XV, més antigues que queden a la ciutat.


DECLARACIONS

Isabel Centeno

És molt important que els santcugatencs sàpiguen d'on ve la seva ciutat perquè així saps on ets, tens una identitat, et sents santcugatenc i defenses el teu poble.

Your browser doesn’t support HTML5 audio