Aristoy: 'Ens hem mantingut al marge de les recollides de material per Ucraïna perquè com a institució donem resposta més estructural'

La regidora de Ciutadania concreta què trobaran els refugiats a la Casa Mònaco, punt d'informació i orientació a Sant Cugat

Gemma Aristoy, regidora de Ciutadania de l'Ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 17/mar/22 per Albert Solé

La Casa Mònaco de Sant Cugat serà el punt d'informació i orientació per a tots els estrangers que arribin a Sant Cugat, vinguin del país que vinguin, malgrat que s'ha posat en marxa empesos per la crisi de refugiats per la guerra d'Ucraïna. La regidora de Ciutadania de l'Ajuntament, Gemma Aristoy, explica en aquesta entrevista a Cugat Mèdia quins serveis hi trobarà la persona que hi vagi. Aristoy admet, però, la discriminació que suposa que els refugiats que vinguin d'Ucraïna, per una ordre europea, rebran l'asil polític amb facilitat i, en canvi, el que vingui d'una altra guerra ho tindrà molt més complicat. La regidora també explica per què l'Ajuntament no ha col·laborat amb les iniciatives ciutadanes de recollida de material i de transport de refugiats de la frontera fins a Catalunya.

Escolta-ho

Quins són els trets bàsics d'aquest pla d'acollida?
El que volem fer és fer una acollida tan normalitzada com sigui possible, comptant que són persones que fugen del seu país pel conflicte bèl·lic amb Rússia. Per això els volem fer el millor acompanyament possible.

La Casa Mònaco tindrà un paper important en aquest pla.
Gràcies a un conveni que tenim ja amb la CCAR (Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat), ja fa mesos que estem treballant en aquest d'informació i orientació a persones refugiades i ara li hem donat una accelerada important per la urgència del conflicte a Ucraïna, tot i que atendrà també a altres persones d'altres indrets del món on també hi ha vulneracions de drets. Aquest punt d'acompanyament el màxim d'individualitzat possible farà la rebuda i analitzarà amb ells quines necessitats tenen i donar-los les respostes adequades, i ajudar-los a totes les tramitacions que necessitin, com els certificats d'arrelament.

Aquest punt d'acompanyament el màxim d'individualitzat possible farà la rebuda i analitzarà amb ells quines necessitats tenen i donar-los les respostes adequades, i ajudar-los a totes les tramitacions que necessitin, com els certificats d'arrelament

Per un costat donareu informació dels tràmits que necessitin, però pel que fa a l'acollida, a la Casa Mònaco la gent trobarà allotjament, feina...?
Hi ha una part de serveis jurídics, ja que hi ha directrius de l'estat espanyol, però que caldrà abordar de manera individualitzada. Però també hi trobaran atenció psicològica per donar-los la màxima estabilitat possible. I a nivell de recursos habitacionals, estem en contacte amb la Creu Roja que és qui s'està encarregant a Catalunya de la distribució territorial. I per part de l'Ajuntament, a la Casa Mònaco hi haurà el servei que vam engegar fa un any de Primera Acollida per formar les persones que arribin en la llengua catalana i castellana per ajudar-los a la incorporació a la ciutat i a la vida quotidiana, igual que ajudarem a l'escolarització dels menors que vagin arribant. Altres recursos que poden trobar-hi, és material que puguin necessitar aquesta gent que va arribant, en especial els que arriben amb nens molt petits.

Malgrat que s'han fet crides des de les administracions i les grans ONG de desaconsellar les recollides individuals de material per enviar a Ucraïna, o de portar refugiats amb cotxes particulars sense saber si se'ls podrà atendre aquí, tot això s'està fent. L'onada de solidaritat és imparable, per tant, un cop això està passant, com ho pot canalitzar l'Ajuntament?
Nosaltres hem deixat que cada entitat o col·lectiu fes el que necessitava fer, però des del govern ens n'hem mantingut al marge perquè justament estàvem donant resposta de caràcter més estructural, que és el que es demana a les institucions, i per això hi ha hagut una mirada més global des de l'Ajuntament. Ens consta que hi ha hagut gent que ha portat refugiats fins a Sant Cugat, i ara necessitaran uns recursos i un acompanyament per anar-los incorporant a la ciutat de la millor manera possible.

Totes les ONG que ja han intervingut en altres conflictes ens insisteixen que la resposta ha de ser ben pensada, des de la serenor i el cap fred per poder-ho abordar de la millor manera possible

Han calculat quants refugiats ucraïnesos poden arribar a Sant Cugat les properes setmanes?
No tenim aquesta dada, però és cert que estan venint moltíssimes persones, perquè és un conflicte bèl·lic que tenim a 3.000 quilòmetres de distància, que sembla molt, però és a un cop de cotxe d'aquí. Està passant i hem de donar les millors condicions perquè l'arribada sigui la més estructurada i ordenada possible. Totes les ONG que ja han intervingut en altres conflictes ens insisteixen que la resposta ha de ser ben pensada, des de la serenor i el cap fred per poder-ho abordar de la millor manera possible, i amb la solidaritat que ens surt pels porus als catalans. Fem-ho bé, perquè quan es desborda la situació és quan generem malestar en aquestes persones.

Hi ha petits grups de santcugatencs que s'han organitzat per oferir ajuda i han demanat ajuda a l'Ajuntament per disposar d'un local per guardar material, per exemple. Aquest tipus de peticions com les esteu responent?
Formalment, no les estem rebent, potser perquè hem donat alguna indicació que la millor manera d'ajudar no és aquesta, sinó ajudar les entitats que ja tenen estructura al territori. Pel que fa als espais municipals, vam decidir que no facilitàvem un espai per fer aquesta recollida de material perquè les indicacions que rebem per part de totes les institucions, que no és menor, que els municipis no fem aquestes recollides. Dit això, el que no podem fer és cedir un espai a uns sí i a altres no, per això ens hem mantingut al marge. Ha passat i sabem que hi és? Sí, però nosaltres hem de marcar la diferència i respondre amb la màxima neutralitat i rigorositat.

La Policia Nacional és qui farà la tramitació de la documentació pels ucraïnesos per la seva protecció temporal. Això genera certa discriminació pels que vénen d'altres països, però tant de bo aquesta experiència i aquesta regulació permeti també abordar la protecció que requereixen totes les altres persones que fugen també d'altres indrets.

Aquest servei de la Casa Mònaco no serà només per als refugiats ucraïnesos, oi?
Exacte, aquest punt d'informació i orientació és per persones refugiades i estrangeres. L'hem impulsat ara, però la voluntat que és que sigui per ajudar a qualsevol persona que arribi a la ciutat que necessiti acompanyament.

El que sí que li passarà a un migrant que arribi a la Casa Mònaco és que quan piqui a la finestreta, i això ja no és responsabilitat de l'Ajuntament, si és d'Ucraïna li facilitaran l'asil, i si ve d'un altre país no ho tindrà tan fàcil.
Correcte, és així. Per directiva europea i estatal, aquesta ha estat la instrucció i és la realitat actual. La Policia Nacional és qui farà la tramitació de la documentació pels ucraïnesos per la seva protecció temporal. Això genera certa discriminació pels que vénen d'altres països, però tant de bo aquesta experiència i aquesta regulació permeti també abordar la protecció que requereixen totes les altres persones que fugen també d'altres indrets.




DECLARACIONS

Gemma Aristoy

Correcte, és així. Per directiva europea i estatal, aquesta ha estat la instrucció i és la realitat actual. La Policia Nacional és qui farà la tramitació de la documentació pels ucraïnesos per la seva protecció temporal. Això genera certa discriminació pels que venen d'altres països.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Gemma Aristoy

Nosaltres hem deixat que cada entitats o col·lectiu fes el que necessitava fer, però des del govern ens n'hem mantingut al marge perquè justament estàvem donant resposta de caire més estructural, que és el que es demana a les institucions, i per això hi ha hagut una mirada més global des de l'Ajuntament.

Your browser doesn’t support HTML5 audio