El 8M fa bategar la lluita feminista als carrers de Sant Cugat
L'acte institucional del Dia de les Dones a Sant Cugat ha posat el focus en la importància de les cures
Publicat el 8/mar/22 per S Morales / M Bragós / A González
El Dia Internacional de les Dones ha tret als carrers de Sant Cugat unes 300 persones que han posat de manifest com d'encesa està la flama de la lluita feminista. Convocades pel Comitè 8M de la ciutat, les manifestants han recorregut l'eix comercial, amb una crítica especial contra els centres de bellesa per la 'pressió estètica' que exerceixen sobre les dones. També s'ha donat veu a les dones 'invisibles', immigrades i treballadores de la llar que pateixen situacions de discriminació.
La protesta ja circula pels carrers de Sant Cugat@comite8Mstc @8MilMotius @HoraBruixaStc #SantCugathttps://t.co/c9DdVBoCFE pic.twitter.com/Qw0ykHsumZ
— Cugat Mèdia (@cugatmedia) March 8, 2022
La marxa ha començat a la plaça de Lluís Millet, on el col·lectiu 8mil Motius ha criticat FGC i altres institucions pel "maquillatge lila" amb què commemoren el 8M. També ha recordat que l'11 de gener de 2023 tindrà lloc el judici pel tall de vies del 8 de març de 2018. Estan acusades set santcugatenques membres de 8Mil Motius, per a les quals la Fiscalia demana tres anys de presó i 26.000 euros per responsabilitat civil.
.@8MilMotius critica el "maquillatge lila" per part de les institucions#SantCugat pic.twitter.com/HIPsyoG6Lz
— Cugat Mèdia (@cugatmedia) March 8, 2022
La manifestació ha acabat a la plaça d'Octavià, amb una performance on s'ha posat de manifest el lema 'Feminisme. Ara i sempre'.
Una performance ha posat punt final a la manifestació, a la plaça d'Octavià@comite8Mstc @8MilMotius @HoraBruixaStc #SantCugathttps://t.co/c9DdVBGe4e pic.twitter.com/1HQwjdcWK5
— Cugat Mèdia (@cugatmedia) March 8, 2022
"El gènere és un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques"
El Celler Modernista s'ha tenyit de lila aquest dimarts amb l'acte institucional del Dia de la Dona. La lectura del manifest per part de l'alcaldessa i diferents regidores, un concert amb Clàudia Bardagí i Joan Carles Marí, i un acte simbòlic per fer visibles les tasques de sosteniment de vida han estat els eixos centrals de l'acte.Qui ha encapçalat l'acte institucional ha estat l'alcaldessa, Mireia Ingla, i una regidora de cada grup municipal. Per torns han anat llegint el manifest, on s'ha fet palès que el gènere és encara avui "un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques", i s'ha destacat la importància que els homes tinguin un paper actiu per "identificar i rebutjar els estereotips, les actituds i els comportaments masclistes propis i dels seus entorns laborals, familiars o d'amistats que normalitzen i perpetuen la discriminació, el menysteniment, la cosificació o les violències envers les dones". "El reclam històric de justícia, equitat i llibertat ha de fer-se realitat avui. Ho volem ara", conclou el manifest que s'ha llegit. Les regidores que han posat veu al manifest han estat Gemma Aristoy, Elena Vila, Núria Gibert, Carmela Fortuny i Sergio Blázquez.
L'alcaldessa ha encetat la lectura del manifest / Foto: Cugat Mèdia
També s'ha volgut representar a través d'un acte simbòlic la importància de fer visibles les tasques de sosteniment de vida. La tinenta d'alcaldia d'Igualtat, Núria Gibert, ha estat l'encarregada d'explicar que això s'ha volgut mostrar a través d'una piràmide construïda amb caixes, amb una tasca escrita a cada caixa. A la base de la piràmide, s'han posat les tasques que sovint queden en l'àmbit domèstic, més amunt s'han posat tasques de cures que tenen més reconeixement, i dalt de tot s'han posat feines de prestigi. D'aquesta manera, el que s'ha fet és retirar les caixes de més avall, les de la base, per ensenyar que les tasques que s'hi havia escrit són "completament imprescindibles pel sosteniment de la vida", ja que sense elles la piràmide ha caigut.La piràmide amb què s'ha fet l'acte simbòlic / Foto: Cugat Mèdia
De fet, els actes del 8M d'aquest any a Sant Cugat s'han emmarcat sota el lema 'Les cures no tenen gènere, la desigualtat sí'. Gibert ho ha recalcat explicant que "de forma general, les dones es dediquen a sostenir el món. Moltes d'aquestes cures, precisament pel fet de ser feminitzades, estan silenciades, invisibilitzades, desprestigiades... i moltes fins i tot són precàries. Laboralment, les que estan remunerades són precàries". "Per tant, la nostra aposta és desfamiliaritzar les cures, desmercantilitzar-les, assumir-les com una responsabilitat social comunitària i fer polítiques públiques per això per conscienciar-nos a escala social", ha afegit.Per la seva banda, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha demanat que les reivindicacions del 8M es facin durar els 365 dies de l'any: "Perquè la ciutat prengui consciència, ho hem de fer des de les institucions i des de les entitats i la societat civil que ens ajuda. Com deia la tinenta d'alcaldia en el seu discurs, cada dia en tenim més i tenim més dones compromeses. Això ens fa sentir orgulloses perquè hem d'anar a l'hora. Fer polítiques públiques feministes, sense cap mena de dubte, desperta també les consciències".
Un moment de l'actuació musical / Foto: Cugat Mèdia
Altres reivindicacions del 8M ja s'han fet notar a la ciutat de bon matí, amb una acció reivindicativa del comitè 8M al voltant del Monestir. Una gran pancarta a la torre de la muralla on es pot llegir "Feminisme. Ara i sempre" i el símbol feminista al peu de la Creu de Terme han donat forma a les reclamacions. Aquesta darrera, però, ha estat retirada poc després de la columna de la Creu.
DECLARACIONS
Núria Gibert
De forma general, les dones es dediquen a sostenir el món. Moltes d'aquestes cures, precisament pel fet de ser feminitzades, estan silenciades, invisibilitzades, desprestigiades... i moltes fins i tot són precàries. Laboralment, les que estan remunerades són precàries. Per tant, la nostra aposta és desfamiliaritzar les cures, desmercantilitzar-les, assumir-les com una responsabilitat social comunitària i fer polítiques públiques per això per conscienciar-nos a escala social.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Mireia Ingla
Perquè la ciutat prengui consciència, ho hem de fer des de les institucions i des de les entitats i la societat civil que ens ajuda. Que com deia la tinenta d’alcaldia en el seu discurs, cada dia en tenim més i tenim més dones compromeses. Això ens fa sentir orgulloses perquè hem d'anar a l'hora. Fer polítiques públiques feministes, sense cap mena de dubte, desperta també les consciències.
Your browser doesn’t support HTML5 audio