L'Aplec de Sant Medir, un espai de retrobament després de dos anys de pausa per la pandèmia

La cultura popular i la tradició s'han donat la mà en una trobada multitudinària al Camp del Miracle

Societat

Publicat el 3/mar/22 per Sergio Morales

Sant Cugat ha fet un pas en ferm cap a la normalitat amb un Aplec de Sant Medir que ha recordat als d'abans de la pandèmia. Desenes de persones s'han trobat al Camp del Miracle, a tocar de l'ermita, on han pogut gaudir del bon temps i de la teca, tant de la feta a les barbacoes com comprada a les parades de menjar. La cultura popular també ha dit la seva, amb actuacions dels Geganters, les Caparrotes, el Grup Mediterrània, els Bastoners i els Castellers. A l'ofici religiós s'ha posat de manifest l'anhel perquè es posi fi a la guerra d'Ucraïna i també perquè plogui i acabi la sequera al país.




Enguany la jornada ha tingut com a entitat destacada La Unió Santcugatenca, entitat amb més de 100 anys d'història que es estat la banderera. Poc després de les 9 h, rebien la bandera de mans dels banderers de l'edició de fa dos anys, el Grup Mediterrània. "Estem molt contents perquè a més enguany recurem l'Aplec tal com el fèiem abans que comencés la pandèmia", ha explicat a Cugat Mèdia el president de La Unió, David Pujol, que ha agraït a l'Ajuntament i a la Penya Regalèssia que els hagin triat per ser banderers d'enguany.



La recepció institucional ha estat poc abans de les 10 h a les portes de l'Ajuntament, amb una comitiva encapçalada per l'alcaldessa, Mireia Ingla, així com regidors de tots els grups municipals. També ha participat de l'aplec una comitiva de la ciutat italiana d'Alba, agermanada amb Sant Cugat des de 2007.



Els camins per anar fins al Camp del Miracle s'han omplert de ciutadans que han aprofitat el dia festiu per gaudir d'un dia a la natura i en companyia. A tocar de l'ermita de Sant Medir ha tingut lloc, per engegar els actes, la missa tradicional, on mossèn Emili Marlès ha fet un prec perquè plogui i acabi la sequera a Catalunya. "Porto a sobre el paraigua", ha assegutat.

El canvi d'hora de l'ofici litúrgic ja havia generat malestar per part de la parròquia. Les queixes també s'han fet extensives a la Penya Regalèssia i a les colles de Sant Medir de Barcelona, que han criticat l'Ajuntament de Sant Cugat per haver elaborat el programa "sense consens". L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha assegurat que de cara a l'any que ve es treballarà per millorar aquest aspecte.

Ingla també ha celebrat el retorn de l'Aplec, que creu que ha tingut "molt bona rebuda", propiciada pel bon temps. "Estem en un moment de post-pandèmia i crec que aquí hi ha moltes ganes de festa", ha reflexionat.

De fet, la pandèmia no ha passat per alt de la celebració. El membre de la Penya Regalèssia Biel Morera ha apuntat que l'Aplec d'enguany també ha de servir per "conservar la memòria dels familiars i amics que no ens han pogut acompanyar".



La cultura popular també ha dit la seva, amb actuacions dels Geganters, les Caparrotes, el Grup Mediterrània, els Bastoners i els Castellers.








DECLARACIONS

David Pujol

Estem molt contents perquè recuperem l'Aplec com el fèiem abans de la pandèmia. Estem orgullosos que ens hagin triat banderers.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Emili Marlès

És una al·legria poder tornar a l'ermita. Hem pregat a Sant Medir perquè plogui. Porto el paraigua a la motxilla, així que espero que plogui molt aquests dies.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Ingla

Hi ha hagut molt bona rebuda, amb un dia que ha acompanyat. Crec que la gent tenia moltes ganes de fer l'Aplec.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Biel Moreras

Cal conservar la memòria dels familiars i amics que no ens han pogut acompanyar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio