Autocompostatge: Com podem fer el nostre propi compost a casa?
Aprenem de la mà dels veïns compostaires de Sol i Aire aquesta tècnica per ajudar al medi ambient i obtenir-ne beneficis
Publicat el 17/mar/22 per Maria Ribas
Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), cada català genera una mitjana d'1,6 quilograms de residus al dia. El 36% d'aquestes deixalles són orgàniques que, seguint un procés de reciclatge a la llar, permet obtenir compost que ajuda a tancar el cicle de la matèria orgànica. L'autocompostatge resulta ser un procés favorable per al medi ambient, ja que afavoreix el tractament i gestió en origen de la matèria orgànica.
Escolta-ho
Cugat Mèdia ha parlat amb Imma Casajoana, tècnica del Servei de Neteja, Recollida i Prevenció de Residus de l'Ajuntament de Sant Cugat per conèixer a fons en què consisteix l'autocompostatge, quins beneficis podem obtenir i quins recursos ofereix el municipi per motivar a la gent a posar en pràctica aquest procés a les seves llars. Casajoana explica que Sant Cugat compta en l'actualitat amb 874 compostaires registrats i que, gràcies a l'autocompostatge, es gestionen 300 tones anuals de brossa orgànica i vegetal. Tanmateix, creu que és necessari seguir treballant per conscienciar la població perquè s'impliqui i ajudi a estendre aquesta pràctica.
Sol i Aire, un exemple
La comunitat de veïns i veïnes del barri de Sol i Aire, al districte de les Planes, és un model i referent en l'organització i autogestió dels residus a Sant Cugat. L'any 2014 l'Ajuntament va posar en marxa una prova pilot al barri perquè els veïns disposessin d'un compostador a casa i integressin a les seves vides una nova forma d'autogestionar i reutilitzar els residus orgànics que generaven. Aquesta prova va resultar ser un èxit i, en l'actualitat, pràcticament la totalitat de veïns de Sol i Aire realitzen compost casolà.
L'Ajuntament ha fet possible la distribució de compostadors individuals i de dos compostadors comunitaris per continuar amb aquest projecte. També ha afegit la figura de les mestres compostaires, encarregades de fer el seguiment dels compostadors, tant dels individuals com els comunitaris, i supervisar, aconsellar i respondre els possibles dubtes de la comunitat.
La veïna de Sol i Aire Águeda Escribano fa més de 60 anys que genera el seu propi compost. Ja des de petita, veia com el seu pare en feia i va decidir seguir els seus passos. La mestra compostaire més veterana de Sol i Aire té dos compostadors a casa seva que li permeten generar el seu propi compost amb els residus orgànics que genera diàriament. En el seu cas, el compost final l'utilitza tant pel seu petit hort, com per a les plantes del seu jardí. Escribano comenta que a l'hora de fer el compost, fa servir tota mena de residus: closques d'ous, carn, peix, closques de marisc, restes de fruites i vegetals... En canvi, Josep Gallach, un altre veí que s'ha iniciat recentment al món de l'autocomposatatge, explica que en el seu cas només fa compost a partir de residus orgànics i vegetals, excloent així aliments com la carn.
Sílvia Crespo és mestra compostaire i membre del Grup de Natura de Sol i Aire i comenta que la pràctica de l'autocompostatge no només aporta beneficis per al medi ambient, com ara la reducció de residus que van als abocadors o la creació d'un fertilitzant natural que afavoreix el creixement de les plantes, sinó que també compta amb un component social. Gràcies a aquesta pràctica, els veïns poden compartir consells i recomanacions per a millorar els seus compostos.
L'autocompostatge afavoreix a la reducció de residus que van als abocadors / Foto: Cugat Mèdia
DECLARACIONS
Imma Casajoana
Actualment, tenim en el municipi registrat 874 compostaires. Això vol dir que són unes 300 tones anuals de brossa orgànica i vegetal que gestionen a nivell d'autocompostatge.
Your browser doesn’t support HTML5 audio