La importància de posar el plaer al centre quan es parla de sexualitat amb els infants i adolescents
El director de Sida Studi, David Paricio, ha donat eines per parlar de sexualitat a casa en una xerrada organitzada per les Escoles Coeducatives
David Paricio, durant la xerrada, amb dues membres de les Escoles Coeducatives / Foto: Zoom
SocietatPublicat el 14/feb/22 per Sara Bella
'Posar el plaer al centre és imprescindible si volem promoure la sexualitat saludable'. Així de clar ho ha exposat el director de Sida Studi, David Paricio, durant la xerrada virtual que les Escoles Coeducatives han organitzat, aquest dilluns, coincidint amb el Dia Europeu de la Salut Sexual. Una xerrada titulada 'La sexualitat travessa les nostres vides. Eines per treballar l'educació sexual a la infància des de l'àmbit familiar' i creada sota la convicció que 'el dret a l'educació sexual s'ha de garantir i que, a més, l'educació sexual feminista és una eina més de transformació social', segons ha explicat Paricio.
Després de matisar que des de la seva organització prefereixen parlar de "sexualitats", en tant que "la sexualitat és una experiència diferent per a cada persona", Paricio ha posat el focus en la importància del plaer, la vivència i el coneixement del propi cos. Considera que aquest ha de ser el punt de partida a l'hora de parlar de sexualitats amb els infants i adolescents.
En aquest sentit, també ha recordat que "no hi ha un moment concret en el qual hem de parlar d'aquest tema amb els fills i filles", sinó que, segons ho entén ell, "es tracta de tenir sempre la porta oberta i estar oberts a parlar-ne sempre que ells ho vulguin o ho necessitin". En aquesta mateixa línia, l'expert ha exposat que "la vida és una oportunitat constant de parlar de sexualitat" i ha recordat als assistents que "pel simple fet de compartir la vida amb els nostres fills i filles, ja els estem servint constantment de referent, també en temes relacionats amb les sexualitats".
Una altra de les dimensions que Paricio considera que cal abordar amb els infants quan es parla de sexualitat és la de les emocions i els sentiments. Així, ha exposat la importància d'acompanyar-los en les seves experiències i fer-los reflexionar sobre com se senten, quines emocions poden reconèixer i recordar-los que no ens podem desvincular del que sentim. Respecte a això, també ha apuntat la importància de l'autocura, relacionada tant amb tot allò més físic de la sexualitat, com les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats, com en tot allò psicològic i emocional, així com en la importància de comunicar-nos i de poder posar límits.
Paricio ha convidat els pares i mares a reflexionar també sobre la seva pròpia salut sexual i a qüestionar-se els mandats de gènere, la importància del plaer en la seva pròpia vida sexual i en la importància de preocupar-se'n (i ocupar-se'n) per ser, així, millors referents.
DECLARACIONS
David Paricio
No podem no educar en temes d'educació sexual, perquè estem compartint les nostres vides amb els nostres fills i som el primer recurs. Constantment els estem transmetent missatges.
Your browser doesn’t support HTML5 audio