Collserola aclarirà la vegetació en algunes zones per treure refugi als senglars

Aquest 2022 es començarà una prova pilot per crear corredors que siguin poc amables per a aquesta espècie

Imatge d'arxiu d'un porc senglar / Foto: Diputació de Barcelona

Societat

Publicat el 29/gen/22 per Betevé

El Parc Natural de Collserola afegirà aquest 2022 un nou mètode per intentar combatre la proliferació dels senglars. Es tracta d'incorporar la gestió de la vegetació per ajudar a rebaixar els conflictes que aquesta espècie genera en la seva interacció amb les persones. Segons ha explicat Raimon Roda, gerent i director del consorci del parc, en una entrevista a Betevé, es farà un 'tractament que consisteix a aclarir la vegetació perquè aquests animals deixin de tenir refugi'.

Roda ha explicat que ja hi ha hagut converses entre el consorci i l'Ajuntament de Barcelona per començar la prova pilot aquest mateix any. Es crearan corredors similars als tallafocs en els incendis, però més amplis: 'Han d'anar més enllà dels 25 metres que s'utilitzen per prevenir els focs', ha assegurat. Aquest mètode s'afegeix al control de la població que es fa amb campanyes per evitar la interacció amb els senglars, el bloqueig de contenidors, però també amb la caça en alguns municipis que formen part del parc i l'eliminació d'exemplars problemàtics, segons ha explicat.

Rebaixar l'afluència de gent en algunes zones
En els darrers anys, Collserola ha hagut de gestionar una gran afluència de visitants, especialment en els períodes de confinament per municipis o comarcal. El director del parc ha explicat que es treballa per 'reduir el flux de gent en algunes zones de tranquil·litat', és a dir, zones on seria convenient rebaixar el nombre de visitants: 'Es pot fer amb cartells i restringint la circulació, però el que és clar és fer entendre que hi ha espais que no poden ser una zona d'esbarjo'. Tot i això, Roda ha descartat reduir els quilòmetres on ara és permès anar amb bicicleta.

Els molins de vent, descartats
Sobre el projecte d'instal·lar molins de vent al parc natural per contribuir des de Barcelona a generar energia eòlica, el director i gerent del consorci ha recordat que la llei de la Generalitat no ho permet a Collserola en tractar-se d'un espai natural, ni tampoc es podrien instal·lar perquè serien massa a prop de nuclis habitats. A això s'hi afegeix que hi ha limitacions en zones de nidificació i pas d'aus, com és el cas. I Roda hi ha afegit un darrer motiu: 'Cal instal·lar molins allà on fa vent, i a Collserola no sempre és el cas'.