Sant Cugat ja té les claus de la masia de Torre Negra

L'Ajuntament ha formalitzat davant el notari la compra per 2,8 milions d'euros


Temes relacionats

Històries i llegendes. El masover de Torre Negra ens obre les portes de la masia (16/nov/20)

Saps per què la masia de Torre Negra es diu així? (12/nov/20)

L'Ajuntament té sobre la taula comprar la masia de Torre Negra per 2,8 milions d'euros (11/nov/20)

Et descobrim com és la masia Torre Negra per dins (11/nov/20)


  • Comparteix:

La finca i la masia de Torre Negra ja són de propietat municipal. La compra per 2,8 milions d'euros s'ha formalitzat aquest divendres davant el notari i s'ha fet entrega de les claus en un acte simbòlic en què l'Ajuntament ha passat a tenir més de 88 hectàrees formades per dues finques registrals -10 finques cadastrals- on s'inclou la masia.

Un any i dos mesos després de l'anunci de la intenció de compra, la finca de Torre Negra passa de la família Rabadà -propietaris fins ara- a mans municipals. "Un dia històric" per a l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui ha destacat el valor patrimonial "incalculable" de l'adquisició. També "un pas endavant en la protecció" de l'entorn, ha afirmat Ingla.

I és que es tracta de més de 88 hectàrees, de les quals 2,7 són antics conreus -ara prats i zones enjardinades- i 85,5 forestals amb pins i alzines dins el Parc Natural de Collserola. El conjunt inclou la masia, un edifici fortificat del segle XV de més de 1.000 metres quadrats, en mans de la família Rabadà des del 1842.

"Estem una mica en xoc", ha afirmat un dels fins ara propietaris, Esteve Rabadà, qui ha explicat que la finca ha estat "un més de la família", però que ara "aquest privilegi passa a mans de la ciutat".

L'acte d'entrega de les claus també ha comptat amb el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler; la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, i amb bona part dels regidors de l'equip de govern, així com de la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny.

L'ús de Torre Negra
Fins ara, l'Ajuntament no ha concretat l'ús que tindrà la finca, ni el cost dels treballs que caldrà fer-hi. El que sí que ha especificat és que la intenció és que sigui un equipament obert a la ciutadania.

L'alcaldessa també ha detallat que la intenció és que pugui tenir "tota la protecció que pugui tenir", ja que és el segon edifici més important de la ciutat després del Monestir. De fet, la compra inclou una part del mobiliari de la casa, que ara el consistori farà l'inventari. També serà necessari adequar l'entorn perquè pugui acollir un equipament. En el temps de traspàs i adequació de l'espai, es mantindrà el masover actual, que continurà encarregant-se de la vigilància i el manteniment.

La finca inclou unes tres hectàrees dins el sector de Torre Negra, d'un total d'unes 165 hectàrees per les quals l'Ajuntament i diversos propietaris, entre ells Núñez i Navarro, mantenen un litigi judicial des de fa més de 20 anys. Després de diverses sentències i la denegació per part del govern municipal de les intencions constructives projectades pels propietaris, el sector de Torre Negra és sòl no urbanitzable.

L'Ajuntament, tot i ser propietari ara d'una petita part de la zona, no té intenció d'incorporar-se a l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra.




Mireia Ingla

És un dia històric per a la nostra ciutat. La masia i la finca de Torre Negra ja són propietat de l'Ajuntament i, per tant, de tota la ciutadania. Té un valor patrimonial incalculable i s'afegeix a altres equipaments públics que han definit la història de la nostra ciutat.

Esteve Rabadà

Estem una mica en xoc. Torre Negra ha estat sempre una més de la família, està ple de records i bons moments. Ens sentim privilegiats d'haver-la gaudit i ara aquest privilegi passa a la ciutat. Ens ajuda a tancar l'etapa de la millor manera possible.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.