Transport, subministrament i taxes: així repercutirà el 2022 en la butxaca de la ciutadania
Cugat Mèdia recull aquí els canvis de preus en els principals serveis
Una noia valida un bitllet al transport públic / Foto: ACN
SocietatPublicat el 1/gen/22 per Redacció / Acn
Amb l'arribada de l'any nou, canvien els preus d'alguns productes i serveis. Si el 2021 ha estat marcat per la congelació de tarifes, el 2022 arriba amb una inflació derivada de la crisi de la Covid-19, que empeny a l'alça l'import de la majoria de serveis. El transport públic mantindrà els mateixos preus que l'any passat, però els peatges s'encareixen, com l'aigua i el gas. La factura de la llum reflectirà la rebaixa d'impostos aprovada pel govern espanyol, però el preu de l'electricitat fa mesos que puja al mercat majorista.
Transport públic
Els preus del transport públic no canviaran, ja que l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha congelat totes les tarifes, tal com ja va fer l'any passat. Així doncs, el preu dels bitllets i dels abonaments de bus, Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat no experimentarà cap canvi durant el 2022. En canvi, en el cas del sector del taxi, les tarifes s'encariran un 2,8%. Peatges
Tornen a encarir-se els peatges propers a Sant Cugat. En el cas dels Túnels de Vallvidrera, la tarifa en hora punta per a cotxes passa de 4,31 euros a 4,55. El peatge de Les Fonts s'encarirà un 5,4%, prenent com a referència la variació interanual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) corresponent al mes d'octubre. Això passarà amb tots els peatges que encara estan vigents a Catalunya i que són gestionats per la Generalitat.Subministraments
Pel que fa a les tarifes de l'aigua, l'AMB ha actualitzat la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR), un dels components fixos dins la factura de l'aigua. Aquest 2022, la TMTR tindrà un augment mitjà del 3%, tot i que aquest no serà lineal. Els usuaris domèstics amb un tipus d'habitatge A o B no se'ls incrementarà la tarifa, mentre que a la resta de llars la pujada serà del 5,1%. Segons dades de l'AMB, el 78% dels usuaris domèstics viuen en un habitatge de tipus A o B, així que no notaran canvis en aquest aspecte. Per altra banda, l'AMB recorda que seguirà bonificant el 100% de la TMTR a les famílies més vulnerables de la metròpolis. Segons va explicar a finals d'octubre el vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón, l'increment real sobre la població "és mínim, en molts casos de poc més d'un euro a l'any".La pujada més notable serà la del gas. L'actualització de les tarifes regulades (TUR) a partir d'aquest 1 de gener comportarà un increment del 5,48% en la factura anual per al consumidor mitjà que s'hagi acollit a una d'elles. Tot això tenint en compte que el govern espanyol va prendre la mesura de limitar al 15% el cost de la matèria primera. En cas que no s'haguessin establert límits, l'encariment de la factura del gas hauria estat molt superior.
Quant a la llum, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va establir una reducció mitjana del 4,6% dels peatges de transport i distribució per al 2022. En paral·lel, el govern espanyol ja va aprovar a mitjans de desembre mantenir la rebaixa d'impostos de la factura de la llum almenys fins a l'abril de 2022. Aquestes mesures pretenen incidir en la part fixa del rebut de la llum i així compensar la pujada del preu de l'electricitat al mercat majorista, que, per altra banda, està assolint rècords històrics. Aquest darrer mes de desembre ha estat el més car de la història, amb nou dies on el preu del MWh ha superat els 300 euros de mitjana.
Impostos i tributs municipals
L'Ajuntament ha decidit prorrogar les ordenances fiscals del 2021 per aquest any nou. Així, manté la congelació dels impostos i tributs i consolida els canvis en la bonificació de l'IBI per a famílies nombroses i reduccions impositives per a obres relacionades amb l'eficiència energètica. Això sí, incorpora alguns canvis en la redacció de l'ordenança de l'IBI per simplificar la interpretació d'alguns punts.