Dattium, l''startup' santcugatenca que ajuda la indústria siderúrgica a ser més sostenible

El projecte, amb seu a Sant Cugat, que ha format part del programa d'acceleració Empenta, permet estalviar fins a un 10% d'energia amb Intel·ligència


  • Comparteix:

Imatge de l'equip de Dattium / Foto: Cedida

Imatge de l'equip de Dattium / Foto: Cedida

L''startup' catalana Dattium, amb seu a Sant Cugat, és un cas d'èxit que ha format part del programa d'acceleració Empenta impulsat per ACCIÓ, Esade Creapolis, Esade i l'Ajuntament. El programa de La Xarxa i coproduït per Cugat Mèdia, 'El Pou', aprofundeix en els detalls d'aquest projecte amb el cofundador de Dattium, Daniel Zurita. Mitjançant uns algoritmes que extreuen informació dels processos de la indústria siderúrgica, Dattium proporciona mètodes per poder estalviar fins a un 10% d'energia i reduir les emissions de CO2, fent que aquestes empreses siguin més sostenibles.

ESCOLTA-HO

Dattium és una 'spin-off' de la Universitat Politècnica de Catalunya i es dedica, com ha explicat Zurita, a "transformar les dades de producció que té la indústria, en valor". És a dir, a partir de la informació que es genera a l'empresa i les dades de procés recopilades anteriorment, Dattium dissenya uns algoritmes que permet "extreure'n coneixement", processar la informació, caracteritzar matemàticament i, amb Intel·ligència Artificial (IA), s'identifiquen patrons per treure conclusions. Això permet oferir una proposta per reduir el consum o les emissions de l'empresa.

El cofundador de l''startup' ha detallat que "cada empresa és un món" i ha posat un exemple de com es pot ajudar a una empresa del sector metal·lúrgic a reduir el consum energètic. En aquest cas, ha detallat que les plantes d'acer "parteixen ferralla, molts cops d'origen diferent, i han de configurar més de 500 variables per fer una colada". És en aquest procés on es troben amb "la major part de consum d'energia". A partir d'aquí, Dattium analitza l'objectiu i la manera de treballar de l'empresa en qüestió perquè l'algoritme pugui recomanar "la millor manera d'operar" per fer la feina amb "la mínima energia possible". Modificant aquestes configuracions, ha afegit Zurita, és com es pot "estalviar un 10%"d'energia".

Tot plegat, és possible gràcies a la Intel·ligència Artificial. Daniel Zurita ha remarcat que la IA "està a l'abast de tothom", sigui una empresa amb els processos "molt estandaritzats", com les químiques, o una "més clàssica que vol fer el salt digital". A més, no té cap dubte que "estem molt a prop del futur en què la Intel·ligència Artificial formi part de moltes etapes de la nostra feina". Així i tot, Zurita ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat, aquests sistemes no ens han de treure la feina, sinó que ha de ser "una eina com qualsevol altra que ajudi els equips humans de la indústria".

Els orígens de Dattium
Tot aquest projecte té els seus inicis el 2013. En aquell moment, els fundadors de Dattium, Daniel Zurita, Jesús Adolfo, Maria Quiles i Juan Antonio Ortega; formaven part d'un grup d'investigació de la UPC com a grup de treball. Es van centrar a investigar el manteniment predictiu i la diagnosi de motors i va ser quan van "començar a donar les primeres passes" en la introducció de la IA. Es van adonar que les empreses "s'interessaven cada cop més" per la Intel·ligència Artificial. "Era una necessitat", assegura Zurita.

Aleshores, van decidir donar sortida a la tecnologia que ja havien desenvolupat a la universitat i portar-la a la indústria. Ho van fer des de l''startup' Dattium, la qual funciona des de 2018 i està tenint "bona acollida". Actualment, està activa en set instal·lacions industrials de Catalunya, Cantàbria i el País Basc. A més, aquest 2021 ha signat dos projectes de monitoratge intel·ligent amb el grup empresarial Tubos Reunidos per a les seves plantes en territori basc.




Daniel Zurita

Nosaltres el que fem és posar uns models d'Intel·ligència Artificial que aprenen del que ha passat a l'empresa històricament i, davant d'una nova situació, ajuden a prendre una decisió. Què hem de modificar per ser més sostenibles? És aquí on els algoritmes analitzen què està passant i quina és la millor manera de continuar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.