El 7è Premi Ramon Barnils de Periodisme d'Investigació reconeix treballs relacionats amb les energètiques
El 'Sense Ficció' de TV3 s'endú la distinció en àmbit nacional; en clau local i comarcal, el guardó recau sobre Som Garrigues
Capçalera del reportatge premiat / Foto: TV3
SocietatPublicat el 15/des/21 per Redacció
'Kilowatts d'aigua, el negoci del segle', del programa 'Sense Ficció' de TV3, i 'Una revolució' en mans del gran capital', de Som Garrigues, són els dos treballs guanyadors del 7è Premi Ramon Barnils de Periodisme d'Investigació. El guardó, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, s'ha lliurat aquest dimecres al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. A banda, s'ha fet una menció especial al reportatge 'Assetjament sexual i abús de poder a alumnes de l'Institut del Teatre', publicat al diari 'Ara' per Núria Juanico i Albert Llimós.
Durant l'acte, el president del Grup, Enric Borràs, ha defensat la necessitat del periodisme d'investigació com a eina per canviar les coses: "Som periodistes perquè creiem que explicant la realitat, el seu context, i el perquè de les coses, ajudem els ciutadans a prendre les decisions necessàries perquè el país, i el món, millorin".
El premi Barnils d'enguany ha comptat amb un jurat format per la directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca; el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros; representant de l'AMIC i coordinadora del diari 20minutos, Isabel Serrano; la professora de periodisme a la Universitat Oberta de Catalunya Candela Ollé; la directora del Diario de Mallorca, Marisa Goñi; la periodista del diari 'Ara' Mònica Bernabé; i el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs.
El guardó ha estat possible gràcies al patrocini i col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'AMIC - Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació, la Diputació de Lleida, l'Ajuntament de Sant Cugat, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Diari Ara i la DO Terra Alta.
Els guardonats
Els periodistes Carles Prats i Ricard Belis han estat premiats en la categoria de mitjans d'àmbit nacional pel documental del Sense Ficció 'Kilowatts d'aigua, el negoci del segle'. Es tracta d'una investigació sobre els beneficis multimilionaris que obté l'oligopoli energètic de les centrals hidroelèctriques de Catalunya, molts d'ells gràcies a concessions gairebé perpètues, i que ha desfermat l'oposició d'agrupacions veïnals i institucions locals per tal de recuperar el control dels rius i revertir els beneficis en el territori. El jurat del Premi ha destacat "la rellevància de la temàtica tractada, que tot i que aborda un problema de profunda actualitat havia passat desapercebut". És la primera vegada que el Premi Barnils guardona una investigació publicada en format de documental audiovisual i també la primera vegada que es premia una obra emesa per televisió.El periodista Miquel Andreu ha estat premiat en la categoria de mitjans d'àmbit local i comarcal per la investigació publicada conjuntament al periòdic SomGarrigues i a La Directa 'Una 'revolució' en mans del gran capital'. És un reportage que ofereix els detalls sobre les empreses que hi ha darrere de grans projectes d'energies renovables a diferents zones de Catalunya. El jurat ha destacat "la vocació de servei al públic de l'autor i del mitjà, les sinergies amb altres mitjans i la bona tasca d'aportar transparència en una qüestió d'especial importància en un moment en què l'energia és cada vegada més damunt la taula".
Pel que fa a la menció especial al reportatge 'Assetjament sexual i abús de poder a alumnes de l'Institut del Teatre', s'ha posat de relleu "la gran quantitat de fonts, la feina dedicada i l'alt impacte social del reportatge, que ha estat capaç de provocar canvis en la institució".