El Govern enllesteix un decret per restringir la recol·lecció del llentiscle

El llentiscle és una planta que viu a les zones forestals de Catalunya com, per exemple, el Parc de Collserola


  • Comparteix:

Pla detall del llentiscle / Foto: ACN (Estefania Escolà)

Pla detall del llentiscle / Foto: ACN (Estefania Escolà)

Ja fa més d'una dècada que el llentiscle es recull a zones boscoses de Catalunya com és el cas de Collserola, però en els últims temps s'ha intensificat i s'ha convertit en un problema. Els recol·lectors fan malbé la planta, camps de cultiu -per on passen amb les furgonetes- i també filats elèctrics. A més, els veïns -que sovint són de masies aïllades- tenen sensació d'inseguretat. Propietaris forestals, ecologistes, ajuntaments i sindicats fa temps que denuncien a la Generalitat aquesta situació i reclamen que s'hi posi remei. Ara, la Generalitat ha decidit posar fil a l'agulla i ha iniciat els tràmits per elaborar un decret que reguli la seva recol·lecció i aprofitament.

La directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, explica que tot just s'ha acabat de redactar la normativa i l'objectiu és que a finals del 2022 es pugui aprovar i implementar. L'objectiu del decret és, d'una banda, donar "cobertura legal" a la propietat perquè pugui panificar i executar els aprofitaments de la planta i, de l'altra, professionalitzar el sector.

Segons Sanitjas, amb la regulació hi haurà "més transparència i traçabilitat en l'aprofitament d'aquest recurs i en garantirà la sostenibilitat". De fet, Sanitjas veu el llentiscle com una "oportunitat": "Si es fa una poda ben feta, hi ha un impacte positiu pel territori" i, a més, es tracta d'una planta "que té un gran potencial en la química verda, però ens trobem que avui dia no tenim prou informació perquè el seu aprofitament està fora del sistema". El mateix opina el portaveu de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), Just Serra, qui afegeix que és una manera de donar valor als boscos.

Amb la nova regulació es pretén "professionalitzar" el sector i "posar-hi llum", assegura Sanitjas. La idea és que tant els recol·lectors com les persones que el comercialitzen estiguin en un registre d'operadors habilitats amb l'objectiu de garantir la traçabilitat de la planta. Un cop s'aprovi l'ordre, assegura Sanitjas, hi haurà uns criteris tècnics que "garantiran que l'aprofitament es fa de manera correcta i legal amb l'autorització de la propietat". Qui no compleixi les condicions tècniques s'haurà d'acollir a les sancions i normatives que es despleguen de la Llei forestal catalana.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.