La vacuna per controlar la fertilitat dels senglars és eficaç

Els investigadors de la UAB han confirmat que esterilitzar als exemplars joves, i en els adults cal revacunar-los cada un o dos anys


  • Comparteix:

Un grup de porcs senglars al centre de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Un grup de porcs senglars al centre de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Els investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han confirmat l'eficàcia de la vacuna Gonacon per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes. El tractament ha sigut eficaç en totes les femelles i sobretot entre els animals joves, en què la inhibició reproductiva podria ser permanent. El projecte iniciarà l'any vinent una nova fase per avaluar si l'esterilitat és reversible o no en els exemplars joves abans d'entrar en la pubertat i estudiar com pot afectar el seu creixement i comportament. Un total de 219 animals capturats han format part de l'estudi.

Manuel López Béjar, director del departament de Sanitat i Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB, ha explicat que l'efecte de la vacuna sembla ser permanent quan l'animal tractat és jove i que els que ja són adults semblen requerir una revacunació anual o bianual per continuar essent efectiva. També ha assenyalat que aquesta efectivitat del tractament comportaria menys agressivitat i menys ocupació d'espais i mobilitat per part dels animals contracepcionats. López ha destacat que en un sondeig realitzat en un dels municipis col·laboradors del projecte vam constatar que la intensificació del tractament en nucli urbà i periurbà permet reduir el nombre de conflictes i la sinistralitat.

Les administracions que promouen el projecte van decidir impulsar-lo davant de l'augment de la presència de senglars a les zones urbanes i periurbanes, àrees amb la categoria de zones de seguretat on no es pot caçar i on els animals troben refugi i aliment per a la seva subsistència.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.