Les jornades sobre violències sexuals carreguen contra la responsabilització cap a les dones de la violència exercida pels homes
L'activista Nerea Barjola ha reflexionat sobre la cultura del terror sexual
Publicat el 23/nov/21 per Maria Bragós
Les jornades 'Les violències sexuals. Una mirada multidisciplinar' han reflexionat al voltant del fet que es responsabilitzi les dones d'una violència que exerceixen els homes. El 'sexpreading', les violències sexuals a l'esport i espais d'oci han estat alguns dels temes que s'han abordat als col·loquis, que s'han celebrat a la Sala Clavé de La Unió Santcugatenca aquest dilluns i dimarts, amb la participació d'expertes en la matèria.
Una de les xerrades ha anat a càrrec de la politòloga i activista femenina Nerea Barjola, que ha parlat de la cultura del terror sexual partint del cas Alcàsser: un crim masclista del 1992 en què tres adolescents van ser torturades sexualment i assassinades. Barjola ha posat sobre taula com el relat que se'n va construir culpabilitzava les noies.
Entre el públic, pràcticament cap home, tot i que per a ella s'han de responsabilitzar de la violència que exerceixen: "Hem de començar a canviar el focus, i una de les maneres de fer-ho és precisament posar-lo sobre ells. Que comencin a fer la feina de desconstruir i de saber quins són els privilegis que tenen sobre la vida i el cos de les dones", ha comentat.
La violència masclista és un problema estructural de la societat, i no només és física i sexual: també pot ser psicològica o econòmica. El telèfon d'atenció a les persones que la pateixen és el 900 900 120.
DECLARACIONS
Nerea Barjola
Hem de començar a canviar el focus, i una de les maneres de fer-ho és precisament posar-lo sobre ells. Que comencin a fer la feina de desconstruir i de saber quins són els privilegis que tenen sobre la vida i el cos de les dones
Your browser doesn’t support HTML5 audio