Per la seva banda, Ton Marimon va començar el 2014 directament com a coordinador. És passa dos dies sencers, de 9 h a 21 h al supermercat, però quan acaba el dia, explica, "te'n vas a dormir molt satisfet".
Els dos voluntaris estan d'acord que aquest any hi ha una falta considerable de voluntaris, així i tot, faran el possible perquè la jornada es desenvolupi amb total normalitat. El Gran Recapte és possible gràcies a les aportacions de la ciutadania, a la solidaritat, però cal no oblidar que, darrere, hi ha una gran feina d'organització i dedicació i que, a tots aquells que van al supermercat, se'ls rep amb un gran somriure i una única petició: ajudar-nos els uns als altres.
Tot el que has de saber
La 13a edició del Gran Recapte d'Aliments, organitzada pels Bancs d'Aliments de Catalunya, tindrà lloc entre aquest divendres i el 27 de novembre a supermercats, mercats i petit comerç. El procediment a seguir, marcat per les restriccions de la pandèmia, serà molt semblant al de l'any passat: amb donacions econòmiques a caixa. La novetat és la creació d'una aplicació que permet participar al petit comerç de manera ràpida i molt senzilla.
El delegat del Vallès Occidental del Banc dels Aliments, Miquel Àngel Rodríguez, ha explicat a Cugat Mèdia, que el nombre de voluntaris s'ha reduït "moltíssim", gairebé a la meitat: a Sant Cugat, d'uns 300 que hi havia l'any 2020, s'han reduït a 157 enguany. Això ha causat que s'hagin agrupat els voluntaris en uns centres perquè tots els grups tinguin coordinador i, per tant, s'hagin deixat a alguns establiments sense voluntaris. Rodríguez ha subratllat que no és un problema "només a la ciutat sinó que ha passat a tot el territori". Les causes, creu, estan associades a les restriccions de la pandèmia, la por i la diferència entre els voluntariats anteriors on es podia interactuar més amb la ciutadania. Pensa que en "molt de temps res ha pogut amb el gran recapte" i que ara s'han hagut de reinventar.
L'any 2020 el Gran Recapte va aconseguir 7,8 milions d'euros en donacions que es van convertir en més de cinc milions de quilos d'aliments per atendre 250.000 persones arreu de Catalunya. Aquestes donacions econòmiques van permetre adquirir per primera vegada carn, peix i ous, aliments d'alt valor nutritiu. Rodríguez espera que aquest any les donacions siguin almenys al mateix nivell que l'any 2020.
Que es pot fer enguany per ajudar i participar en el Gran Recapte?
SupermercatsEls voluntaris estaran presents en els establiments el divendres 19 i dissabte 20 de novembre per informar els clients del format de les donacions, per motius de seguretat per la pandèmia. La donació es farà directament a la caixa de l'establiment i es podrà donar 3, 5, 10, 20, 50 euros o la quantitat que vulgui el donant. Aquests diners es destinaran a comprar aliments a la mateixa cadena on ha donat el client per a persones en situació de vulnerabilitat. Quan es faci una donació, en alguns establiments, es facilitarà un adhesiu simbòlic per enganxar-lo en un cartell en forma de banyera, situat a l'entrada de l'establiment. Totes les cadenes habituals participaran en el recapte a Sant Cugat, que són uns 14 establiments.
Mercats i petit comerç
Tot i que en edicions anteriors ja s'havia incorporat als mercats municipals i a alguns petits comerços la novetat d'enguany és la creació d'una aplicació que permet digitalitzar tot el procés de donació. Aquesta APP permet de manera molt senzilla i només en tres clics fer una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la tenda. Mitjançant la tecnologia 'blockchain', les donacions queden registrades i es vinculen a una entitat social de la mateixa localitat, perquè pugui adquirir els productes d'alimentació que més necessiti amb el saldo disponible de cada establiment.
Gran recapte online
El Gran Recapte en línia estarà en funcionament des de l'11 de novembre fins a l'11 de desembre. Es pot donar a través de la seva pàgina web o a través de la pàgina de la mateixa cadena de distribució si ofereixen el servei de compra en línia. Les donacions també es poden realitzar durant tot l'any, de forma puntual o periòdica, a la secció de donacions de la pàgina web.
Mòbil
Aquest any es manté la incorporació de l'any passat de fer donacions a través de la plataforma Bizum, mitjançant el codi 33596.
Miquel Àngel Rodríguez anima tothom a participar i assegura que "tot el que s'aconsegueixi serà benvingut".
Miquel Àngel Rodríguez
Tot el que puguem fer, tot el que puguem arribar a aconseguir amb la fraternitat de tots i totes, ciutadans, voluntaris, serà benvingut per a aquelles famílies vulnerables que puguem ajudar.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.