Joan Tomàs (Calendari dels Pagesos): 'Volem aproximar el món de la pagesia a la gent urbana'

Aquesta publicació s'edita a Catalunya des de fa 161 anys


  • Comparteix:

Joan Tomàs Bilbeny, editor del Calendari dels Pagesos, un almanac de 161 anys d'història que es publica a Sant Cugat/ Font: Cugat Mèdia

Joan Tomàs Bilbeny, editor del Calendari dels Pagesos, un almanac de 161 anys d'història que es publica a Sant Cugat/ Font: Cugat Mèdia

El Calendari dels Pagesos, que s'edita a Sant Cugat, ja ha publicat l'edició del 2022. Aquest almanac, que té 161 anys d'història, ofereix informació relacionada amb l'agricultura, la pagesia, les tradicions i la cultura catalanes. La publicació s'identifica per la seva distintiva roda perpètua a la portada, que pronostica la fertilitat del sòl de cada any. 'Enhorabona, pagesos, perquè aquest 2022 serà molt fèrtil', diu Joan Tomàs Billbeny, enginyer agrònom, docent i editor del Calendari des de fa vuit anys. L'editor ha parlat de la publicació amb el seu fill, periodista de Cugat Mèdia Joan Tomàs Escoruela.

ESCOLTA-HO

Actualment hi ha més gent que compra el Calendari que pagesos hi ha a Catalunya...
Sí. Hi ha un gran ventall de gent interessada en aquest Calendari perquè incorpora molta informació (càlculs astronòmics, articles d'actualitat, refranys, dites populars...). Ja no és un producte exclusiu de pagesos, i hem observat que cada cop el compra més gent d'un àmbit urbà i jove. Estem molt contents perquè això ens assegura un relleu generacional. Ens hem proposat aproximar el món de la pagesia a la gent urbana.

Com?
L'any passat vam incloure consells per crear un hort urbà a casa. Creiem que si la gent de ciutat coneix els cicles d'algunes plantes, es pot aproximar una mica més al camp. També fem difusió a les xarxes socials de les fires i mercats de Catalunya, de les jornades de portes obertes que organitzen els pagesos a les seves masies i a les granges... Això fa que la gent urbana prengui consciència de la problemàtica de la pagesia.

Quines novetats té l'edició d'aquest any?
Hem incorporat 'Aprendre de l'ahir', una nova secció a color per difondre iniciatives que posen en valor coneixements del passat aplicables i beneficiosos avui en dia. Enguany hem parlat amb un pagès que ha recuperat la tracció animal, una pràctica precisa i sostenible que cada cop està més estesa al camp. Sense menystenir els tractors i la maquinària, crec que es pot aprendre molt de la manera que tenien els pagesos de treballar abans.

En aquesta edició heu mantingut la portada a color.
Amb motiu del 160è aniversari, l'any passat vam incorporar per primer cop una portada a color, però vam mantenir la tradicional a la segona pàgina. Va ser una proposta molt atrevida, però va tenir molt èxit. Aquest any hem eliminat definitivament la portada en blanc i negre i hem posat només la de color. A més hem mantingut la roda perpètua, que és la icona del Calendari. En els últims anys hem volgut fer millores i donar-li més vistositat al Calendari, però sense perdre la seva essència i el seu regust tradicional.

Com afecta el canvi climàtic al coneixement i la saviesa popular sobre el camp?
Cada cop hi ha més pagesos que ens diuen que les floracions, les maduracions dels fruits i les collites s'estan avançant. Si seguim així haurem d'acabar modificant informació que ha portat tota la vida el Calendari.

Ets optimista amb el futur de la pagesia?
Prefereixo pensar que hem tocat fons i que el nombre de pagesos no seguirà disminuint. Si no arribarà un moment que a Catalunya no tindrem prou producció agrària, i haurem de dependre de l'exterior. Però jo soc optimista, i els pagesos amb qui parlo em diuen que veuen un cert retorn de la gent jove al camp. Avui dia la gent urbana i la gent rural no és tan diferent. Internet i els coneixements tècnics actuals estan fent que molta gent urbana es vegi capaç de tornar al camp. A més, em fa feliç veure com la gent de ciutat cada cop està més conscienciada amb temes com els productes de proximitat i el medi ambient.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.