Alex Florensa (Eines): 'Un addicte és capaç de morir abans de deixar de consumir i jo hauria sigut capaç de morir'
Cugat Mèdia repassa la trajectòria vital d'aquest santcugatenc que dijous rebrà un premi per la seva iniciativa TransEines
Publicat el 14/nov/21 per Clara Bardají
Es defineix a ell mateix com a 'addicte rehabilitat'. Quan tenia 15 anys va començar a consumir i, si no hagués estat pel seu entorn més proper, la drogodependència el podria haver matat. Després de quatre mesos ingressat en un centre, de molts mesos més de recuperació, i de diferents alts i baixos, Alex Florensa va aconseguir rehabilitar-se i deixar enrere aquest camí. La seva experiència personal el va portar a formar-se professionalment per poder ajudar aquelles persones que pateixen la mateixa malaltia que ell, l'addicció.
Una addicció és un trastorn mental mortal que no té cura, però, com explica Florensa, pots aprendre a viure amb aquesta malaltia. El terapeuta remarca que "no existeix l'exaddicte, sinó l'addicte rehabilitat". L'addicció "passa per sobre de tot i et pot portar a carregar-t'ho tot", la feina, la família i la teva vida. De fet, detalla Alex Florensa, un addicte "és capaç de morir abans de deixar de consumir". Ell hauria sigut capaç de morir, però la seva família va reaccionar a temps i el van ingressar a un centre de rehabilitació.
Quan Alex Florensa ingressa al centre, no ho fa perquè vulgui rehabilitar-se, sinó perquè "no hi ha una altra sortida". Es tanca al centre pensant que quan surti "seguirà consumint". Allà, però, comença una segona oportunitat a la seva vida i gràcies als professionals i a tot el que va viure i aprendre al centre, va decidir construir un futur nou i lluny de les drogues.
Fa 10 anys, Alex Florensa va obrir el Centre Eines, un lloc de rehabilitació de persones amb problemes d'addiccions, de canvi conductual i de patologia dual a Sant Cugat, la seva ciutat natal. Des d'aleshores, el seu objectiu i la seva feina és "ajudar els altres a superar la malaltia", igual que l'ha superada ell. Dos elements indispensables en el procés, per al santcugatenc, són la teràpia de grup i l'esport. Cada matí, els pacients fan una hora i mitja d'esport. Per a Florensa, "l'esport allarga la vida, ets més feliç, aprens a relacionar-te d'una manera que no et relaciones en un bar i et fa sentir".
Una de les iniciatives que més li agrada és la TransEines, un projecte que organitza amb la seva dona i amb un doble objectiu i que recórrer Catalunya a peu. D'una banda, els pacients que fan aquesta ruta aprenen que "es pot viure sense droga i que es poden aconseguir coses que amb la droga no aconseguirien mai". D'altra banda, té un vessant de prevenció, ja que, durant la ruta, Àlex Florensa ofereix xerrades sobre les drogodependències a pobles i ciutats on fan parada. A més, amb aquestes conferències, Florensa vol trencar amb el tabú que, avui dia, encara està molt present a la nostra societat sobre aquest tema.
De fet, la TransEines rebrà un premi aquest dijous 18 de novembre de la Fundació Catalana per a l'Esport, en la nova edició dels Guardons de l'Esport en la categoria 'Foment i Difusió dels Hàbits i Valors de l'Esport'.
Si pogués, Alex Florensa canviaria moltes coses del seu passat. "Jo he fet molt mal, mal gratuït", recorda, "i no ho puc oblidar". No pot canviar el seu passat, però des de fa molts anys treballa per "fer un futur nou".
DECLARACIONS
Alex Florensa
L'addicció passa per sobre de tot, et pot portar a carregar-t'ho tot, la teva feina, família, la teva vida. Si jo t'accepto que tinc problema, hauré de deixar de consumuir i jo no vull deixar de consumir. Un addicte es capaç de morir abans de deixar de consumir i jo hauria sigut capaç de morir, però la meva familia no em va deixar.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Alex Florensa
L'única manera de no oblidar-ho és fent les coses bé ara, lluitar contra el que he fet. Canviaria moltes coses, però com no es poden canviar he de mirar endavant i fer un futur nou.
Your browser doesn’t support HTML5 audio