Michael Efeturi (estudiant de màster nigerià): 'Vull agrair la generositat de la gent de Sant Cugat'

Cugat Mèdia recupera en aquest reportatge la història de l'home que va demanar diners davant d'un supermercat per acabar de pagar el màster


Temes relacionats

Michael Efeturi ja té el seu màster de Nàutica que li permet accedir a fer un doctorat al Canadà ( 7/set/21)


  • Comparteix:

Ja queda menys perquè Michael Efeturi viatgi al Canadà per fer un doctorat a la Memorial University of Newfoundland. Allà, vol realitzar una recerca sobre navegació autònoma. Efeturi podrà complir aquest somni acadèmic gràcies a la implicació de la veïna de Sant Cugat, Iratxe Marcos, i la solidaritat de la gent de la ciutat. Després de dos anys estudiant a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Efeturi es va veure obligat a demanar diners al carrer per acabar de pagar els crèdits que li faltaven del màster per tal de poder fer el doctorat al país nord-americà, en el qual ja havia estat admès.

Michael Efeturi té 39 anys, va néixer a Nigèria, on hi té la família, i va venir a Barcelona per cursar el màster en Nàutica i Gestió del Transport Marítim de la UPC. Confiava en què podria treballar durant la seva estada aquí per pagar l'últim semestre -els tres primers els havia pogut pagar després de vendre algunes de les seves propietats a Nigèria-, però es va quedar "en xoc" quan va descobrir que la seva condició d'estudiant extracomunitari no li ho permetia.

"Vaig vendre el meu cotxe i la meva terra", recorda Michael Efeturi. Uns diners que li van servir per pagar tres semestres dels quatre que havia de cursar. Va arribar a Catalunya el 2019. Dos anys després va haver de prendre una decisió difícil. Com aconseguiria els diners per pagar els crèdits que li faltaven? "No volia fer cap activitat fraudulenta", explica. Així que va agafar uns trossos de cartó i es va posar al carrer de Valldoreix, davant del Mercadona, per demanar ajuda de la ciutadania.

Hi va estar uns dies, fins que va passar per davant la que es convertiria en el seu cop de sort. Quan entrava en aquell supermercat, la santcugatenca Iratxe Marcos va veure l'home que hi havia a la porta amb uns cartells, però va ser quan va sortir que es va fixar en el que hi havia escrit. "Em va sobtar el que demanava i em vaig parar a parlar amb ell". En Michael li va explicar la seva situació, com s'havia vist obligat a sortir el carrer per poder arribar als 1.737 euros que necessitava per obtenir el títol del màster. La veïna de la ciutat va trucar a la UPC i va corroborar tot el que li havia explicat.

Iratxe Marcos va decidir que volia aportar el seu gra de sorra i li va preguntar al Michael si li semblava bé que difongués la seva situació a través del grup de Facebook 'SOM Sant Cugat'. "Sí, això és el que vull", li va respondre ell, perquè "necessitava aquesta publicitat perquè la gent conegués la meva situació i, potser, podrien fer-me una donació".

"La donació va ser massiva", recorda Efeturi, ja que en menys de 15 minuts havia rebut entre 200 i 300 euros. La crida a la solidaritat ciutadana va traspassar les fronteres de Sant Cugat i les ajudes per en Michael van arribar, també, d'arreu de Barcelona. En qüestió de dies, havia arribat als més de 1.700 que necessitava per pagar els crèdits que li faltaven. Marcos assegura que "no esperava aquesta resposta de la gent, que fos tan ràpid ni que la gent es bolqués tant".

Després de veure's aclaparat per la implicació de la gent en la seva situació, en Michael va decidir plantar-se al mateix lloc on havia estat demanant donacions amb un altre missatge al seu tros de cartó. Volia donar les gràcies a tots els santcugatencs i santcugatenques i a totes les persones que l'havien ajudat fent alguna aportació al seu número de compte. "Em sento extremadament bé", afirma en Michael, perquè, ara, té l'oportunitat "de complir el seu somni" i se sent cada vegada a més a prop del seu "somni professional".

En Michael Efeturi està convençut que, si aquell dia, la que ara és la seva amiga, Iratxe Marcos, no s'hagués aturat a parlar amb ell, tot això "no hauria estat possible". Tot i no conèixer aquell home que s'havia plantat davant el Mercadona per demanar diners, la veïna de Sant Cugat no va dubtar en apropar-se per escoltar el que en Michael necessitava. A vegades, la desconfiança i els prejudicis ens poden privar de conèixer històries reals o les necessitats de qui tenim al costat. Iratxe ho té clar. "Òbviament ens podem equivocar, però, si no ho intentes, no sabràs si t'has equivocat o si, realment, ha servit d'alguna cosa".

Està previst que en Michael marxi al Canadà cap a principi del 2022. Ha volgut "aprofitar aquesta oportunitat" i, mirant a càmera, ha enviat un nou missatge a totes les persones que l'han ajudat a obtenir el seu títol del màster: "Estic agraït. Gràcies!".




Michael Efeturi

Quan va fer la publicació a Facebook, en uns 10 minuts, ja hi havia uns 300 o 500 euros. Gent de tota Barcelona, gent de Sant Cugat. La donació va ser massiva.

Iratxe Marcos

No coneixem aquesta persona i no sabem si el que ens explica és cert o no. Òbviament ens podem equivocar, però, si no ho intentes, no sabràs si t'has equivocat o si, realment, ha servit d'alguna cosa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.