La Covid-19 ha afectat la feina del 18% de la població de Sant Cugat

Gairebé el 45%, segons l'última onada de l'Observatori Sociològic, ha vist reduïts els ingressos a la seva llar durant la pandèmia

La pandèmia també ha marcat l'última onada de l'Observatori Sociològic / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Societat

Publicat el 1/oct/21 per Martí González

Prop del 18% de la població de Sant Cugat ha perdut la feina o ha vist afectat el seu lloc de treball durant la pandèmia. La crisi sanitària i les seves conseqüències i afectacions socioeconòmiques han centrat, també, la 43a onada de l'Observatori Sociològic, l'enquesta feta per l'Ajuntament al juliol d'aquest any que compara els resultats amb els que van sorgir el maig del 2020, en un Observatori monogràfic sobre la Covid-19. En aquesta ocasió, també es conclou que gairebé el 45% ha vist reduïts els ingressos a la seva llar durant la crisi i prop d'un quart dels santcugatencs estan pitjor que ara fa un any. A més, un 56% dels enquestats considera que la situació econòmica del país és dolenta o molt dolenta, la pitjor xifra dels últims cinc anys. Això sí, augmenta l'optimisme per la recuperació econòmica: el 53,2% creu que millorarà la situació d'aquí un any, el màxim de positivitat des del 2008.

CONSULTA AQUÍ LA 43a ONADA DE L'OBSERVATORI

L'afectació econòmica de la pandèmia, això sí, ha disminuït respecte als resultats obtinguts fa poc més d'un any, quan més de la meitat assegurava que havia vist reduïts els seus ingressos (pel 44,8% d'ara) i el 25,8% deia que havia perdut la feina, quan ara el percentatge és del 18%. Pel que fa als col·lectius, sí que es manté la tendència: la població amb estudis universitaris s'ha vist menys afectada i les franges d'entre els 25 i els 49 anys són les que més han patit en aquest aspecte.

43a onada de l'Observatori Sociològic

43a onada de l'Observatori Sociològic / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Valoració dels serveis per la seva actuació durant la pandèmia


Pel que fa al paper i a l'actuació que han tingut sectors i institucions durant la pandèmia, com fa poc més d'un any, les farmàcies són les més ben valorades, amb un 8,4 sobre 10, seguides per les xarxes de suport i voluntariat, amb un 8,3. Les dues notes creixen lleugerament respecte l'enquesta del maig del 2020, quan van treure un 8,2 i un 7,6 respectivament. També creix la valoració de la població enquestada respecte als Centres d'Assistència Primària (del 7,4 al 7,7), dels Serveis Socials (del 7 al 7,6), de la Policia Local (del 5,9 al 6,5) i de l'Ajuntament (del 5,4 al 5,9). Unes xifres per les quals el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, es mostra satisfet. Segons les dades, les dones valoren millor l'actuació municipal que els homes i la franja dels 16 als 34 anys també puntua més alt que la població més adulta. De fet, el consistori és l'administració que dona un grau de confiança més alt a la ciutadania, que també aprova la gestió durant la pandèmia del govern de la Generalitat (5,6), però suspèn la del govern central (4,6) i la dels partits polítics (3,9).

43a onada de l'Observatori Sociològic
43a onada de l'Observatori Sociològic / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Finalment, el 30,3% dels enquestats assegura estar molt preocupat per la pandèmia, un 36,7% bastant i només l'11,8% poc o gens. De mitjana, la preocupació és de 7,2 sobre 10. Preocupa més a les dones que als homes i menys als joves (a mesura que augmenta l'edat creix la preocupació).

Aquesta edició de l'Observatori, la 43a, es va fer el juliol passat amb entrevistes telefòniques a 1.080 ciutadans de 16 anys o més.



DECLARACIONS

Marco Simarro

És un Observatori emmarcat encara per la situació de pandèmia i de crisi sanitària que ha afectat tots els aspectes de la nostra vida. El vam fer al juliol i potser ara les dades serien diferents, però en tot cas és interessant destacar l'augment de la valoració ciutadana sobre l'actuació de l'Ajuntament durant aquesta crisi.

Your browser doesn’t support HTML5 audio