El Camp de Golf de Can Sant Joan: tres dècades de reivindicacions veïnals
El Govern ja ha donat l'ordre perquè es comenci a treballar per reconvertir l'espai en un parc interurbà entre Sant Cugat i Rubí
Imatge d'arxiu dels terrenys del golf / Foto: Plataforma Reconvertim el Camp de Golf
SocietatPublicat el 28/set/21 per Redacció
La Generalitat, a través del vicepresident, el santcugatenc Jordi Puigneró, ha anunciat la intenció que el camp de Golf de Can Sant Joan esdevingui 'un parc-corredor de biodiversitat entre Collserola i la Serra de Galliners'. La notícia arriba després que Reconvertim el Camp de Golf qüestionés que el canvi de direcció a l'INCASÒL podria afectar el compromís que s'havia assolit abans per recuperar l'espai com a zona verda. El camp va ser dissenyat per Severiano Ballesteros i des del 1994 va obrir les portes a tots els golfistes, creant fins i tot una escola de base. Reconvertim el Camp de Golf beu d'una història de queixes veïnals perquè l'espai esdevingui un parc públic.
1991
Es decideix destinar una part dels terrenys destinats a fer-hi un camp de golf. L'INCASOL expropia més de 100 hectàries, de les quals una vuitantena es destinaran al camp.
1994
S'inaugura el primer camp de golf públic de Catalunya.
1994 els terrenys van esdevenir el Camp de golf de Can Sant Joan, el primer camp de golf públic de Catalunya. La construcció va ser impulsada per les federacions Espanyola i Catalana de Golf amb la col·laboració de l'Incasòl i del Consell Superior d'Esports. La Federació Catalana va adquirir un dret d'ús fins el 2069, per un valor de 3.750.000 de pessetes, i amb un cànon anual de 50.000 pessetes.
El circuit, dissenyat per Severiano Ballesteros, és de 3.164 metres de gespa i ocupa una extensió de 30 hectàrees, a la zona que pertany al terme municipal de Sant Cugat.
2004
Inauguració oficial dels 18 forats del camp de golf, que ja pot acollir tornejos internacionals.
2013
La Federació Catalana de Golf ven el camp públic de Can Sant Joan a l'empresa Metropolitan Golf Barcelona, una empresa creada dues setmanes abans.
2017
El camp torna a canviar de mans i passa a l'empresa Puro Campo, que en tindrà la concessió i l'explotació fins al 2068 i en vol fer un "referent estatal" del golf.
2018
El Golf Can Sant Joan tanca per 'evidents i manifestos incompliments de la societat que gestionava' la instal·lació, segons un comunicat de la Federació Catalana de Golf. Una ordre judicial dona per exhaurit l'acord amb Puro Campo per irregularitats arran d'una denúncia de l'ens federatiu. Així, la gestió torna a mans de la Federació, que no se'n pot fer càrrec i busca un operador per evitar el tancament definitiu de l'equipament.
2019
Els ajuntaments de Sant Cugat i Rubí aproven estudiar que el camp de golf es reconverteixi en un parc públic interurbà.
Mesos més tard, l'INCASÒL recupera els terrenys del camp de golf de Can Sant Joan després que la Federació Catalana de Golf comuniqués que renunciava als drets de l'equipament.
2020
L'INCASÒL anuncia, després que ho publiquin diversos mitjans, que té la intenció de reobrir el camp de golf. L'objectiu és projectar un camp més petit principalment enfocat a l'esport base i gestionat per un operador privat. Setmanes més tard neix la plataforma 'Reconvertim el Camp de Golf', impulsada per associacions de Rubí i de Sant Cugat i que reclama de nou que l'espai passi a ser un parc públic interurbà.
En declaracions a Cugat Mèdia, l'INCASÒL explica que té la intenció de fer compatible un camp de golf més petit amb un parc públic. L'estudi que ha de determinar si és viable aquesta proposta ha d'estar enllestit a principis de 2021, i els dos consistoris, de Sant Cugat i Rubí, hi han de donar el seu vistiplau.
2021
L'any comença amb la reclamació per part de Recuperem el Camp de Golf perquè Sant Cugat i Rubí facin front comú per exigir la naturalització dels terrenys. Poc després, un centenar de persones se sumen a una protesta en aquest sentit.
Al maig, diferents col·lectius ecologistes (Plataforma Reconvertim el Camp de Golf, Rubí d'Arrel, l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat i ADENC) posen en paper com imaginen el futur del parc, amb l'aposta d'un Pla Especial com a marc administratiu.
A l'estiu, l'INCASÒL va renunciar definitivament a recuperar l'activitat del golf i va acceptar iniciar la negociació per la cessió dels terrenys als ajuntament de Rubí i Sant Cugat, que podria allargar-se un parell d'anys. El canvi de direcció a l'INCASÒL, amb Mercè Conesa prenent el relleu a Albert Civit, ha provocat aquest setembre que la Plataforma mostri els seus dubtes per si l'empresa pública mantindria els seus compromisos.
L'últim capítol l'ha marcat una piulada del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que ha refermat el compromís de l'executiu perquè el camp de golf esdevingui un parc interurbà obert a la ciutadania, que serveixi de corredor natural entre Collserola i la Serra de Galliners. Segons el tuit, Puigneró ha traslladat a l'INCASÒL instruccions perquè s'iniciïn els tràmits pertinents amb els consistoris santcugatenc i rubinenc, amb els quals preveu alliberar 60 hectàrees de les 80 i escaig que té l'espai.