Un 40% dels joves santcugatencs encara viu amb els pares

La precarietat laboral i el preu del lloguer són els motius principals perquè es trigui més a emancipar-se


  • Comparteix:

El preu dels lloguers complica l'emancipació dels joves / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

El preu dels lloguers complica l'emancipació dels joves / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Un 40% dels joves empadronats a Sant Cugat de 16 a 34 anys no està emancipat, segons les dades del Baròmetre Inclusiu de 2020. Quins són els seus motius per no haver marxat de casa? El baròmetre només proporciona dades estadístiques; per això, Cugat Mèdia ha parlat amb dos joves de la ciutat perquè expliquin amb més detall la seva situació i els motius de no haver marxat encara de casa.

Ignasi té 27 anys i viu amb els seus pares i els seus dos germans a casa. Tot i que ara fa cinc anys que treballa a una consultoria immobiliària a Barcelona, comenta que els lloguers a Sant Cugat són massa alts per marxar a viure sol. Emancipar-se significaria destinar-hi tot el seu sou i ara mateix no li compensa. Per tal de revertir la situació, Ignasi proposa que hi hagi més places d'habitatge de protecció oficial "per ajudar-te a fer el pas".

David, de 25 anys, assenyala que els motius principals que fan que no hagi marxat de casa són la precarietat laboral dels joves i l'alt preu dels lloguers. El santcugatenc està treballant a jornada completa i fa més d'un any que, amb un parell d'amics, busca un pis accessible econòmicament. Recalca que a Sant Cugat "amb 700 euros no tens ni per mitja habitació" i que ja s'estan plantejant buscar fora, ja que "aquí és impossible si no tens la sort de tenir algun familiar que tingui un pis o alguna facilitat".

Els joves de l'entorn dels dos santcugatencs es troben en una situació semblant. Ignasi explica que el 80-85% no està emancipat "pel cost d'oportunitat" i perquè prefereixen estalviar per altres coses. Sense l'ajuda de la família és molt complicat, comenten.

Segons les dades del primer trimestre de l'enquesta de població activa del 2021, la taxa d'emancipació a Catalunya dels joves d'entre 16 i 29 anys se situa a mínims històrics, a un 18%. A l'Estat espanyol la mitjana d'emancipació és de 29,5 anys, el sisè país per la cua dels membres de la Unió Europea.




Ignasi

Jo si em volgués independitzar, podria independitzar-me. Però llavors perdria molta qualitat de vida. És a dir, hauria de destinar tota la meva totalitat del meu sou i llavors podent viure a casa els pares no em compensa

David

Ara mateix ens estem plantejant, amb els amics que hem parlat, buscar coses fora de Sant Cugat. Aquí o tens sort que algun familiar té un pis o tens alguna facilitat o és impossible



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.