'Pulgarcito' s'instal·la al Museu del Còmic fins al 14 de setembre
El museu commemora els 100 anys del naixement d’aquesta revista de còmic d'historietes curtes que va veure néixer personatges com 'Mortadelo y Filemón
El Museu del Còmic, a Sant Cugat / Foto: Localpres
SocietatPublicat el 6/set/21 per Aitor Garcia
El Museu del Còmic i la Il·lustració de Sant Cugat mostra la història recent del còmic espanyol des de 1865 fins a l'actualitat. Dins del Museu hi ha una exposició permanent on s'exposen més d'un centenar de vinyetes originals d'alguns dels autors més rellevants del còmic espanyol com Francisco Ibáñez, creador dels detectius 'Mortadelo y Filemón' i d'altres tan famosos com '13 Rue del Percebe', 'Rompetechos' o 'Pepe Gotera y Otilio'. O també es poden veure originals de revistes de còmic que han marcat la història recent del país com el 'TBO' o fins i tot de la revista satírica 'El Jueves'. Ara, i fins al 14 de setembre, es pot visitar l'exposició '100 años de Pulgarcito'.
Escolta-ho
Aquesta setmana el programa 'Obert x Vacances', de La Xarxa i coproduït per Cugat Mèdia, ha entrevistat a Paco Baena, col·leccionista de còmic i un dels fundadors del museu, que aquest passat mes de juliol ha complert dos anys des de la seva inauguració.
Actualment es pot visitar l'exposició '100 años de Pulgarcito' -acabarà el 14 de setembre-, dedicada a aquesta revista de còmic que publicava historietes curtes que, segons Baena, va arribar a ser "la més famosa juntament amb 'TBO'". Baena destaca el paper clau que va tenir aquesta revista durant l’època de la Guerra Civil i la postguerra, amb un punt de vista satíric que va ser capaç d’esquivar la censura. Personatges com el mític Carpanta, creat per Escobar, i que sempre tenia gana, representaven "la fam de l'època".
Entre 1946 i 1987 és l'època on la revista comença a publicar històries que es dirigeixen a un públic infantil. En aquesta època es van donar a conèixer personatges de còmic que s’han mantingut fins ara, com 'Zipi y Zape', els mítics germans bessons que sempre es ficaven en embolics, que van veure la llum el 1948, o d'altres com els famosos detectius 'Mortadelo i Filemón', que van néixer en aquesta publicació el 20 de gener de 1958. Altres, com 'La familia Trapisonda', 'Las hermanas Gilda' o 'La familia Cebolleta', també van néixer en aquesta publicació.
DECLARACIONS
Paco Baena
Hi havia dues revistes, les dues editades a Barcelona, una era 'TBO' que va aparèixer el 1917 i, l'altra, 'Pulgarcito' el 1921. Aquestes dues revistes es repartien el mercat en un 50%, però finalment 'Pulgarcito' va acabar arrasant en vendes, malgrat que 'TBO' es va mantenir molt bé.
Your browser doesn’t support HTML5 audio