Daniel López Codina (BIOCOMSC): 'És possible evitar la sisena onada'
La tardor es presenta amb una tendència a la millora, però amb el risc del retorn als espais tancats
Daniel López Codina, membre del BIOCOMSC / Foto: Cedida
SocietatPublicat el 6/set/21 per Anna González
La pandèmia continua activa i encara no està controlada. Tot i així, les dades deixen veure una millora, que en cas de mantenir-se, a mitjans de setembre podrien retornar el control a l'epidèmia. Així ho pronostiquen, amb les dades a la mà, des del Grup de Recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) . El professor de la UPC i investigador del BIOCOMSC Daniel López Codina ha explicat a Cugat Mèdia que la partida es juga entre l'augment de la població vacunada i l'alt nivell de contagi de la variant Delta, ja la majoritària. Evitar la sisena onada dependrà de mantenir les mesures i ser prudents, especialment ara que hi ha un retorn als espais tancats com les aules i les oficines, i el fred fa que es ventili menys.
Escolta-ho
Hem d'esperar una sisena onada aquesta tardor?
Encara no ens podem atrevir a afirmar què tindrem aquesta tardor. El que sí que podem afirmar és el que estem vivint i el que ens espera les setmanes vinents. En aquests moments, estem sortint progressivament de la situació tan complexa que ens ha portat la cinquena onada. Això vol dir que el nombre de llits d'hospital ocupats, de persones a les UCI i de casos diagnosticats està disminuint. Encara, però, queda temps per arribar a una situació que realment sigui bona.
Fins a mitjans de setembre hem de seguir tenint millores, però ara la gent torna als seus llocs treball i estudi, s'ocuparan espais més tancats i el fred farà que la ventilació siguin menor.
Tenim dues novetats clares que no ens permeten saber què passarà. D'una banda, tenim la variant Delta que és majoritària. D'altra banda, tenim el nivell de vacunació que és molt alt. Per tant, tenim dues forces que estan estirant en direccions contràries i encara no ens atrevim a afirmar quin serà el comportament durant la tardor.
El que és imprescindible és que ens seguim vacunant i augmentant el percentatge de gent vacunada. Si això ho fem, podrem tenir una tardor i un hivern tranquils.
Les previsions apunten cap a un aixecament de les restriccions o cal mantenir-les?
És un moment de ser prudents perquè no sabem exactament quin dels dos efectes tindrà més capacitat d'estirar. Cal tenir les restriccions. Seria un error greu disminuir les restriccions i facilitar la sisena onada que tindria uns costos econòmics i socials molt grans. Val la pena ser pacients unes setmanes més i mantenir les restriccions.
Sant Cugat ha passat per diferents fases. Fins al punt de convertir-se a principis d'estiu en el municipi amb més incidència. Quina previsió es pot fer ara mateix?
Tot el que és l'àrea metropolitana va de la mà. Les interaccions són enormes. Si al conjunt de l'àrea metropolitana es continua millorant, que és el que esperem per a les setmanes vinents fins a mitjans de setembre, a Sant Cugat també se seguirà millorant.
Sant Cugat no és, per urbanisme i densitat, dels llocs més complexos de l'àrea metropolitana.
Tot i haver-se recuperat les xifres, Sant Cugat és un municipi amb molta població jove, el col·lectiu menys vacunat, que conviu com la resta amb la variant Delta. Això pot fer despuntar de nou la incidència?
El que cal és que la població jove es vagi vacunant. No només per protecció personal, ja que la variant Delta és molt contagiosa, sinó per una solidaritat global o comunitària. Tenir una part de població jove és un risc
Quins són ara mateix els perfils de risc?
Els perfils de risc per infecció són aquelles que tenen més interacció social i sense la protecció adequada. En canvi, els que tenen més risc de tenir complicacions continuen sent les persones grans perquè la vacuna els protegeix de tenir problemes greus, però si s'infecten, alguns d'ells encara poden patir.
Quines diferències hi trobeu entre les diferents variants de la Covid-19?
Des del punt de vista epidemiològic, la diferència més gran és la capacitat de contagi. Amb les variants anteriors, si una persona infectada arribava a un entorn tancat podia infectar algunes persones, amb la variant Delta, pot infectar la majoria de persones. Aquesta és la diferència més important, és molt contagiosa i per això és la variant a àmbit mundial més predominant.
Si alguna variant desplaça la variant Delta, serà preocupant, perquè això voldrà dir que serà més ràpida i contagiosa que aquesta. Si haguéssim tingut la variant Delta de bon començament, hauria estat molt pitjor.
Què hem après fins ara de les xifres?
Hauríem de treure molts aprenentatges perquè no teníem cap experiència en gestió de pandèmies a àmbit europeu, els EUA o el Canadà. No ho hem fet prou bé, si ho comparem amb la Xina o Taiwan. Hem d'aprendre a gestionar les pandèmies amb molta més rigorositat de com ho hem fet.
Aquí sempre hem intentat salvar l'economia i el resultat ha estat pitjor per a l'economia i per a la salut. Hem de treure aprenentatges com posar els valors comunitaris per davant dels valors individuals. Ens cal una sanitat amb recursos, hem d'aprendre que la ciència té molt valor i se li han de donar recursos, i cal poder gestionar dades amb facilitat. Haurem de veure quins d'aquests aprenentatges serem capaços de consolidar.
Així, ara que la gent torna de les vacances, quina hauria de ser l'actitud de la població davant de la situació actual?
Hem de ser conscients que la pandèmia segueix activa. A àmbit mundial, tenim 640.000 casos nous diaris. A Catalunya, encara estem en xifres de 100 morts en set dies. La pandèmia està amb nosaltres encara. No cal que ens neguitegem, cal que ens mantinguem serens, però s'han de mantenir les mesures unes quantes setmanes més com a mínim per poder arribar a una situació una mica més controlada.
Encara no estem en una situació de control. Si els contagis tornen a augmentar, tindrem una sisena onada. Cal evitar-ho i és possible evitar-ho. Cal que la gent sigui conscient que és una responsabilitat conjunta, no només de l'administració.
Si tenim una sisena onada, serà inferior a la cinquena perquè augmenten les persones vacunades i això redueix la intensitat, però, tot i això, encara tindríem una onada. Cal ser pacients, cal estar tranquils, aprofitar les oportunitats que tenim ara que no són tan distants a la vida del 2019 i esperar unes setmanes o mesos per arribar a una situació més calmada.
DECLARACIONS
Daniel Lopez Codina
"Encara no estem en una situació de control. Si els contagis tornen a augmentar, tindrem una sisena onada. Cal evitar-ho i és possible evitar-ho. Cal que la gent sigui conscient que és una responsabilitat conjunta, no només de l'administració".
Your browser doesn’t support HTML5 audio