L'esterilització a les colònies de gats de Sant Cugat, clau per controlar la sobrepoblació

El voluntari de Cau Amic Francesc Codonyés explica a Cugat Mèdia el funcionament de les colònies de gats


Temes relacionats

La gatera municipal estarà enllestida als volts de l'estiu (27/mai/21)


  • Comparteix:

Una colònia de gats en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

Una colònia de gats en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

Una colònia de gats és un espai on s'alimenten gats ferals i salvatges. A Sant Cugat hi ha diferents tipus de colònies: n'hi ha de situades en un descampat i d'altres que són dins els jardins de les cases. Als jardins, és la gent de la mateixa casa que els dona el menjar, i als descampats ho fan voluntaris. Un d'ells és Francesc Codonyés, de Cau Amic. Comenta que és important que a un grup de gats se'ls posi el menjar sempre a un mateix lloc, ja que això els facilita la feina d'esterilització.

De fet, el voluntari explica que ara mateix s'està fent una campanya d'esterilització de gats perquè n'hi havia molts: "En dos anys no s'havia fet res, i la cosa s'havia descontrolat moltíssim. La feina es fa a través dels voluntaris de les entitats animalistes de Sant Cugat, i per tant és un procés lent". També detalla que enguany s'han esterilitzat entre 200 i 300 gats, i diu que tard o d'hora s'han de començar a notar els resultats. El cost d'aquestes operacions l'assumeix l'Ajuntament de Sant Cugat.

Per a esterilitzar, a Sant Cugat s'aplica el model CER: captura, esterilització i retorn. Consisteix a capturar l'animal al matí i portar-lo al veterinari. A l'estiu, el felí es pot deixar anar a la colònia al vespre mateix. A l'hivern, com que fa fred i de seguida es fa fosc, es queden a dormir una nit a la clínica, sobretot en el cas de les femelles. D'aquesta manera, és l'endemà que es tornen a la colònia. Com a beneficis, per a Codonyés els té tots: "Pel que fa a les malalties, esterilitzar estalvia càncers d'úter i pròstata. Una altra millora és perquè entre els mascles hi ha moltes baralles, i consegüentment ferides, provocades per temes hormonals. Per tant, l'esterilització ho evita". Amb aquest mètode també es controla el zel i la sobrepoblació, que fa que després els costi trobar menjar.

El voluntari de Cau Amic també destaca que el que fa augmentar les poblacions de les colònies no són els abandonaments, sinó les ventrades, el conjunt de cries que neixen d'un mateix part: "Per això intentem tant esterilitzar". De fet, afirma que no tots els gats sobreviuen a una colònia, ja que hi ha gats domèstics que quan els abandonen i arriben a una colònia, els costa molt que la resta de gats els acceptin. En aquests casos, assegura que és millor que l'animal vagi a un refugi.

Des de l'àrea de Benestar Animal de l'Ajuntament de Sant Cugat s'estima que a la ciutat hi ha entre 1.200 i 1.500 gats de carrer. Durant l'any passat, el consistori va gastar 40.000 euros en esterilitzacions i preveu que enguany el pressupost s'elevarà als 50.000. Actualment les esterilitzacions són possibles gràcies a un contracte menor, però l'Ajuntament ja té en marxa una licitació per regularitzar el servei.


Francesc Codonyés

Hi ha abandonaments, però no són els casos més generalitzats. El que més ens trobem són les ventrades, i per això intentem tant esterilitzar. Perquè si tens una colònia amb 10 o 12 gats, si van tenint ventrades, amb un any ja en tens 15. I l’any següent ja en tens 20, i per tant la cosa es complica molt més



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.