Quin és l'origen de les galetes del rosetó de la pastisseria Sàbat de Sant Cugat?

Ho descobrim amb l'actual propietari del local, Jaume Sàbat, en el 70è aniversari d'aquest emblemàtic establiment

Els rosetons de la pastisseria Sàbat de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 22/ago/21 per Clara Bardají

La pastisseria Sàbat celebra enguany el seu 70è aniversari. Va obrir portes el novembre de 1951 i el propietari de la pastisseria, Jaume Sàbat, ha explicat la clau de l'èxit del local al magazín 'Obert x Vacances' de La Xarxa, coproduït per Cugat Mèdia. Sàbat també ha parlat del producte estrella de la pastisseria, les galetes del rosetó, i el perquè d'aquest nom. Durant l'entrevista, descobrim més del passat, el present i el futur d'un dels comerços més emblemàtics de Sant Cugat.

Escolta-ho

La pastisseria Sàbat va ser fundada a Sant Cugat el novembre de 1951 pel mestre pastisser Jaume Sàbat. Des d'aleshores, tres generacions han regentat la rebosteria. Entre les anècdotes curioses de la història de l'establiment, destaca la dels orígens de les galetes del rosetó, les més típiques d'aquesta pastisseria. Tot i que el pastisser no ens revelarà la recepta, ja que és una "fórmula secreta que passa de pares a fills", sí que hem pogut conèixer d'on va sorgir la idea. Jaume Sàbat pare va voler inventar una pasta típica i va demanar permís a qui, en aquell moment, era mossèn de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, Antoni Griera, per poder-les anomenar rosetó. Un cop va tenir el vistiplau, es va posar mans a la massa. El fill explica que és una pasta "molt bona" i que no és "barata" perquè porta la "millor ametlla que hi ha", l'ametlla marcona.

Jaume Sàbat ha explicat que la clau de l'èxit del negoci és fer les coses amb amor, tenir producte de qualitat i, sobretot, "sentir-te a gust" al poble on estàs. Durant aquests 70 anys, els productes de la pastisseria han canviat, innovat i evolucionat. De fet, una de les coses en què treballen és en anar traient sucre als dolços. Jaume Sàbat, l'actual propietari, considera que "una pastisseria no ha de ser dolça" i assegura que, el més important, és mantenir els "gustos bàsics" com la xocolata, la nata o el caramel.




DECLARACIONS

Jaume Sàbat

Li va preguntar si li deixava que es diguessin rosetons i el mossèn li va dir que sí, que ho podria tirar endavant. I d'aquí va sortir la pasta de rosetons! És una pasta que venem molt perquè és molt bona. No és barata perquè porta un producte bastant car, porta una ametlla marcona que és la millor ametlla que hi ha.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Jaume Sàbat

Amb totes les fórmules que hem heretat o que tenim de la Sàbat, ja fa anys que els hi estem traient sucre perquè jo penso que una pastisseria no ha de ser dolça, ha de tenir els gustos bàsics: xocolata, nata i caramel. Han de tenir els gustos fidedignes al producte.

Your browser doesn’t support HTML5 audio