Com sabem si una pàgina web és segura?

El propietari de 021 Informàtics, William de Santis, ens dona uns quants consells per navegar més segurs per internet

Tenir l'antivirus connectat, no entrar a enllaços desconeguts, evitar connectar-se a una wifi pública i no fer servir sempre la mateixa contrasenya són alguns dels consells / Foto: Pixabay

Societat

Publicat el 21/ago/21 per Nora Tarnow

L'increment d'ús d'internet dels últims anys ha provocat que les estafes i els robatoris de dades personals vagin en augment. A través de pàgines web, del correu electrònic, de les xarxes socials o dels SMS els estafadors intenten enganyar els usuaris, que sovint no s'adonen del frau fins que ja és massa tard. A partir d'aquí, com podem navegar més segurs per internet? William de Santis, propietari de 021 Informàtics, ha donat uns quants consells i recomanacions a tenir en compte al magazín 'Obert x Vacances' de La Xarxa, coproduït per Cugat Mèdia.

Escolta-ho

Cal tenir l'antivirus sempre activat?
A l'ordinador és molt recomanable, fins i tot necessari, disposar d'un antivirus. Al mòbil és més complicat que s'instal·li un virus perquè els dispositius ja disposen de molts mecanismes de seguretat.

Quan hem d'evitar fer clic a un enllaç?
Els enllaços desconeguts són una porta d'entrada pels virus. Abans de clicar-hi, és important mirar d'on ve i fer servir l'antivirus per verificar si és perillós entrar-hi.

Compres segures per internet
Hi ha diferents passos per assegurar-nos que la compra online que volem realitzar és segura. Primer cal fixar-se si la pàgina web té el certificat de seguretat ('http'). Una altra cosa que cal fer és mirar quin és el preu, les condicions de compra i si hi ha un telèfon de contacte. D'aquesta manera, si no ho tens clar, pots trucar primer a l'empresa. Per últim, també es recomana intentar comprar a pàgines conegudes.

Què és i com detectar el 'phishing'
El 'phishing' és una de les tècniques per aconseguir dades i contrasenyes. Els estafadors suplanten una pàgina web, normalment d'entitats bancàries, i t'envien un missatge amb l'enllaç. Un cop dins, et demanen que posis les teves claus. William de Santis explica que un dels mecanismes per detectar aquestes webs fraudulentes és fixar-se en l'URL, que és una mica diferent de l'original.

És segur connectar-se a una wifi pública?
Connectar-se a una wifi pública, com a la d'un hotel per exemple, significa que ens estem exposant que ens recullin dades personals. Sempre és recomanable no connectar-s'hi.

Una contrasenya per a tot?
Sempre és millor tenir contrasenyes diferents, sobretot en aquells comptes de més risc com serien els bancs.


DECLARACIONS

William de Santis

La pàgina web original del BBVA o de la Caixa seria www.lacaixa.com i veurem que aquesta adreça, la URL, canvia una mica. Normalment és bbva.a o .1. Aquesta pàgina quan tu l'obres veuràs que és exactament a la del teu banc, perquè la copien a la perfecció

Your browser doesn’t support HTML5 audio