Sant Cugat, pionera en deixar pujar els gossos al transport urbà

Només hi ha set municipis a l'estat espanyol on està permès

Societat

Publicat el 13/ago/21 per Eva Garrido

Pujar amb la teva mascota al transport urbà no és un problema a Sant Cugat. De fet, no ho és des de 2017, any de la darrera ordenança municipal sobre la Protecció i la Tinença Responsable d'Animals. La normativa actual permet que els gossos puguin ser traslladats fent ús del transport públic sempre que: vagin lligats, portin morrió, estiguin xipats i estiguin a càrrec d'un major de 16 anys. En el cas dels gats, però, aquests hauran d'anar tancats en una gàbia o suport que faciliti el seu trasllat. Aquestes limitacions no són aplicables als gossos guia.

Amb aquest tipus de mesures, l'Ajuntament vol normalitzar l'entrada de les mascotes als espais municipals i evitar així que s'hagin de quedar a fora. Des de la regidoria de Benestar Animal el seu responsable, Francesc Carol, apunta que facilitar que els amos vagin acompanyats dels seus gossos a l'hora de fer gestions també evitarà conductes com les de deixar-los tancats al cotxe. ''Està totalment prohibit deixar el gos al cotxe. Si la policia local ho veu, té permís per trencar els vidres del vehicle'', afirma. Carol també recalca que és responsabilitat de l'amo el comportament de l'animal al bus.

Que les mascotes puguin ser usuàries en un autobús també fomenta l'ús del transport públic i, per tant, suposa un pas més cap a una ciutat més sostenible. ''És una ajuda a la gent que té animals i també estem traient cotxes de la via pública. Amb la qual cosa estem ajudant a mantenir el medi ambient'', explica el regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo.

Entitats animalistes valoren que Sant Cugat sigui un dels pocs municipis que deixi pujar les mascotes al transport públic per les mateixes raons que exposen els dos regidors. Ara bé, els llencen el següent guant: que als autobusos estigui senyalitzat, d'alguna manera, l'espai on poden anar els gossos. ''S'hauria de mirar d'adequar un espai perquè els gossos puguin anar al bus sense molestar els altres usuaris'', opina Francesc Codonyés, un dels responsables de la protectora Cau Amic.

Ja que els gossos han de portar el morrió, des de Cau Amic avisen que, en èpoques de calor, és important que el morrió sigui de tipus cel·la -i no de tela- perquè els permetrà respirar i beure aigua.






DECLARACIONS

Francesc Carol

És la nostra responsabilitat que el gos es porti bé. Que no ocupi un seient, que es porti bé, que porti corretja, morrió... La política és que cada cop hi hagi més llocs on poder anar amb els gossos i ens acompanyin en el dia a dia.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

José Gallardo

Apostem per ajudar les persones que tenen animals, no només als invidents. Sinó també a tota aquella gent que aposta per tenir animals a casa seva pugui, d'alguna manera, moure's. Promocionem el transport públic, traiem cotxes de la via pública i, per tant, ajudem al medi ambient.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Francesc Codonyés

Encara s'hauria de fer una mica més d'espai als autobusos, sobretot per no tenir problemes amb gossos una mica més grans de mida. Igual que amb les persones grans, s'ha de mirar d'adequar un espai perquè els gossos puguin anar més còmodes i perquè no molestin a les persones a qui no els agradin els gossos.

Your browser doesn’t support HTML5 audio