Descobreix el tomàquet Mandó, una varietat local que es cultiva al Parc Natural de Collserola
Es distingeix per ser carnós, saborós i ideal per fer en amanida
Cistell de tomàquets Mandó collits a L'Ortiga / Foto: Cedida
SocietatPublicat el 7/ago/21 per Redacció
Al bell mig del Parc Natural de Collserola s'hi cultiva una varietat de tomàquet pròpia de la zona. Es tracta del tomàquet Mandó, que rep aquest nom perquè durant anys es va cultivar a la Masia de Can Mandó, situada al nord de Vallvidrera i el Tibidabo. Farà prop d'uns cinc anys que productors locals com els membres de la Cooperativa L'Ortiga, a Valldoreix, es van posar mans a l'obra per recuperar-ne la llavor i tornar-lo a introduir al mercat. Francesca Dosantos, membre de l'equip de L'Ortiga ha parlat de les característiques d'aquest producte de proximitat, a més de proposar alguna recepta, al magazín 'Obert x Vacances' de La Xarxa.
Escolta-ho
Es distingeix per ser carnós, saborós i ideal per posar a l'amanida. La seva pell fina i de color ataronjat, però, no va resultar un avantatge per a la seva comercialització. ''El problema de les hortes actuals és que s'han perdut varietats en pro de la productivitat'', assegura Dosantos. Per aquest motiu, es creu, el seu cultiu va anar a la baixa fins a desaparèixer.
Fa uns anys, però, productors de la zona van recuperar la llavor del tomàquet Mandó i van aconseguir fer-lo créixer de manera òptima. Avui dia, la gran majoria dels pagesos del Parc Agrari de Collserola l'estan cultivant en major o menor producció.
La membre de la cooperativa lamenta que el fet de ser un producte de gran qualitat produït de manera sostenible fa que, sovint, quedi limitat de les xarxes de distribució àmplia. És per això que anima els consumidors a ''canviar el xip de la compra'' i a anar a buscar allò que necessiten directament al seu productor. També fa una crida a deixar de descartar les fruites i verdures pel seu aspecte perquè ''aquí és on perden la batalla els camps. Als horts hi ha de tot: maco, lleig, gran i petit, però això no vol dir que sigui dolent'', apunta.
Per gaudir amb els cinc sentits del tomàquet, Francesca Dosantos recomana el seu consum amanit amb un raig d'oli, acompanyat amb anxoves, una picada d'olives negres, ceba tendra, formatge fresc o, fins i tot, fruits secs.
DECLARACIONS
Francesca Dosantos
Molts d'aquests tomàquets s'han arribat a perdre. D'unes 2.000, 5.000 varietats de tomàquets, potser només n'hem recuperat prop de 200.
Your browser doesn’t support HTML5 audio