Daniel Romaní fa una travessa per tota la costa catalana en patí de vela
El periodista i escriptor santcugatenc va sortir l'1 d'agost des del Delta de l'Ebre i té previst arribar al Cap de Creus el 10 d'agost
La travessia en total són més de 300 quilòmetres / Foto: Cedida
SocietatPublicat el 5/ago/21 per Nora Tarnow
Daniel Romaní s'ha proposat fer una travessia en patí de vela per tota la costa catalana en 10 dies. Actualment es troba a la tercera etapa de la ruta, i des de la platja de Sant Salvador ha explicat a Cugat Mèdia que l'experiència està sent molt bona i que no descarta repetir-la l'any que ve. L'escriptor santcugatenc va iniciar la travessia l'1 d'agost, al Delta de l'Ebre, i té previst acabar-la el 10 d'agost, al Cap de Creus.
Romaní explica que fer la ruta de sud cap a nord és la millor opció, tenint en compte que el vent de Garbí afavoreix un bon rumb i que "el vent sempre és el que mana". És difícil calcular els quilòmetres totals de la ruta perquè s'han d'afegir totes les entrades i sortides a la costa, però en línia recta en són més de 300. Feia molts anys que no navegava i va decidir que aquest any era una bona oportunitat per reprendre el patí aprofitant que tenia uns dies lliures i la seva família estava molt escampada. De jove havia participat en algunes regates i durant uns anys fins i tot havia sigut monitor de vela, així que ha sigut fàcil tornar-se a familiaritzar amb el patí.
Tot i que no se sap exactament l'any de la invenció del patí de vela, Romaní explica que es creu que ronda la dècada dels anys 1920 i que per tant coincideix amb el centenari d'aquest invent català, que el periodista qualifica d'extraordinari i autèntic. "És una embarcació molt curiosa perquè no té ni timó ni orsa i el seu secret és que el pes de qui el porta és qui el fa maniobrar", revela. El patí fa 5,6 metres de llarg i hi caben fins a dues persones. D'aquesta manera, ha aprofitat per fer pràcticament totes les etapes acompanyat de gent diferent. L'escriptor comenta que ho prefereix així, ja que d'aquesta manera el poden ajudar i se sent menys sol.
Durant la travessa fa servir punts de referència per orientar-se: les grues del port de Tarragona, els fars, alguns edificis alts que segons l'escriptor han destrossat la costa... Aquesta aventura també li ha servit per descobrir algunes poblacions que desconeixia, com les cases d'Alcanar o la part marítima d'Altafulla.
La rutina d'aquests deu dies està vinculada al temps. Com que a primera hora no hi ha vent, no surten fins a les 10 del matí. A partir d'aquí, naveguen tot el dia fent dues o tres pauses a algunes cales per arribar a les 18 h o a les 19 h al destí. Un cop a terra, normalment dorm a casa d'algun amic, ja que té molts coneguts a la costa.
Encara no sap si documentarà l'experiència d'alguna manera, "de moment l'estic fent" recalca.
DECLARACIONS
Daniel Romani
Quan era més jove vaig navegar bastant en patí de vela, feia regates, vaig ser monitor... El llenguatge de la vela sempre m'ha atrapat. Llavors aquest any tenia uns dies de temps, la família molt escampada i vaig pensar de fer tot Catalunya
Your browser doesn’t support HTML5 audio