Com organitzar i passar un estiu en família i sense disputes?

Cugat Mèdia entrevista la pedagoga Anna Ramis perquè ens desvetlli les claus

Imatge d'arxiu de la platja de Sitges / Foto: ACN

Societat

Publicat el 31/jul/21 per Jordi Tubella

Un dels esdeveniments més esperats de l'any són les vacances d'estiu. Però organitzar-les acostuma a ser una tasca estressant i complicada que pot acabar en disputes entre la família. Cugat Mèdia ha demanat a la pedagoga i formadora d'Edbuilding Anna Ramis consells sobre com preparar-les de la millor manera possible.

En primer lloc, la pedagoga ha admès que organitzar les vacances en família és "un repte" i ha aconsellat escoltar les propostes i desitjos dels fills adolescents a l'hora de preparar les festes. Ramis ha parlat del fenomen creixent que els pares i mares volen anar de vacances sols. "És lícita aquesta necessitat que senten els pares, però és important la manera en què ho verbalitzen als fills per no fer-los sentir que es volen allunyar d'ells", ha recalcat la formadora d'EdBuilding.

Sobre si és millor planificar les vacances o deixar marge per a la improvisació, Ramis ha defensat que "cada família ha de fer allò que els faci gaudir més i allò que la família toleri millor". La pedagoga ha subratllat que "els primers dies de vacances són d'adaptació als nous horaris i estil de convivència". Passades unes setmanes apareix un sentiment d'enyorança dels horaris habituals i la rutina diària que és "molt normal", ha recalcat.

Els deures d'estiu i l'ús de les pantalles són els dos temes més delicats a tractar amb les criatures durant el temps estival. "És molt important transmetre'ls la idea que els deures d'estiu no són un càstig, sinó un element que els permet recordar la rutina escolar", ha comentat Ramis. Pel que fa a l'ús de les pantalles, ha fet èmfasi en el fet que no s'han de prohibir, sinó "regular la seva utilització". "Quan la família torna de les vacances ha de fer un esforç per estar menys temps amb les pantalles que el que hi dedicava abans de marxar", ha proposat la pedagoga.

"La paciència i la tolerància estan a la baixa i això no és un bon senyal", ha explicat la formadora d'Edbuilding. "Que bo seria associar l'estiu al 'dolce far niente', al no fer res, al deixar-se temps mort per un mateix, per així exercir la paciència i la tolerància dels pares i mares, i també la dels fills", ha reflexionat Ramis.




DECLARACIONS

Anna Ramis

El que sí és important és que ens escoltem, perquè si de vegades no és factible del tot encaixar els desitjos de tothom, perquè la meitat volen anar a la platja i l'altra meitat al camp, doncs no serà possible, sí que els tinguem en compte (els fills).

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Anna Ramis

Jo crec que és un bon moment (per deixar les pantalles), perquè com que canviem de lloc quan anem de vacances i canviem la rutina, els horaris queden trastocats i és aleshores quan pot desaparèixer gran part de les pantalles. Per exemple, si vas a un càmping o un apartament, es podria demanar que no hi hagués televisor.

Your browser doesn’t support HTML5 audio