El diàleg entre generacions, l'envelliment actiu i alternatives d'oci entre els joves, guanyadors del Premi Raimon Badia 2021
El certamen ha premiat els tres millors projectes d'estudiants d'Educació Social i Pedagogia
L'acte ha comptat amb una taula rodona on s'han abordat els reptes de futur de l'empresa i l'economia social / Foto: Localpres
SocietatPublicat el 13/jul/21 per Eva Garrido
Un projecte que fomenta les relacions intergeneracionals, un altre que busca alternatives a l'oci nocturn del jovent i un dedicat a la promoció de l'envelliment actiu són els guanyadors de la segona edició del Premi Raimon Badia 2021 d'Educació No Formal i Cooperativisme. Les tres iniciatives s'emporten una dotació econòmica de 1.000 cadascuna i la possibilitat de posar-les en pràctica amb la col·laboració de la cooperativa santcugatenca Doble Via. Un dels requisits d'aquest any, marcat encara per la presència de la Covid-19 a les nostres vides, era que els projectes es poguessin executar tant de manera presencial com no presencial.
El premi està adreçat a estudiants d'Educació Social i Pedagogia amb l'objectiu de generar noves eines i recursos per a la comunitat. Dues de les iniciatives s'han centrat en el col·lectiu de la gent gran. És el cas del projecte 'Unint experiències de 0 a 100' d'Anna Joyanes i Joana Martínez, que amb la seva proposta afavoreixen la relació intergeneracional entre dos col·lectius que actualment necessiten retrobar-se, el dels joves i el de la gent gran.
Anna Joyanes i Joana Martínez han apostat pel diàleg intergeneracional/ Foto: Cugat Mèdia
Una proposta també adreçada als més grans és la que han presentat Marc Hispano, Helena Mateu i Agnès Melià amb 'Connecta't, un projecte per a l'envelliment actiu en comunitat'. Els joves no han pogut assistir a l'acte perquè estaven en aïllament.
L'equip format per Hispano, Mateu i Melià no han pogut recollir el premi de manera presencial/ Foto: Cugat Mèdia
Els estudiants Eiden Duch i Laura Carretero, en canvi, han posat el focus en els joves i amb el seu projecte 'La fiesta de Butler' proposen alternatives al tradicional oci nocturn d'abans de la pandèmia, a través d'eines i aplicacions digitals a l'abast del col·lectiu.
Laura Carretero i Eiden Duch han creat una alternativa a la festa entre els joves/ Foto: Cugat Mèdia
El certamen també col·labora amb universitats catalanes com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), de manera que els projectes dels participants són avaluables en el seu currículum acadèmic. L'organització, que ja té la mirada posada en la pròxima edició, ha mostrat el seu desig d'obrir la convocatòria a tots els alumnes del grau d'Educació Social de totes les universitats catalanes.
La regidora d'Educació i Universitat, Pilar Gorina, ha format part del jurat de totes dues edicions i valora que en els treballs d'enguany els joves hagin adaptat les propostes a la nova realitat de la pandèmia.
L'entrega de premis s'ha celebrat aquest dimarts en un acte al Claustre del Monestir on hi ha hagut una taula rodona sobre 'Coneixement i innovació en l'empresa social', a càrrec del director General d'Economia Social del Departament d'Empresa i Treball, Josep Vidal, el catedràtic en Pedagogia Social de la UAB, Xavier Úcar, i el doctor en Economia de la UOC Joan Torrent.
La iniciativa està impulsada per Doble Via Cooperativa, la UAB, la Fundació Collserola, l'Ajuntament de Sant Cugat i, enguany, també ha comptat amb la col·laboració acadèmica de la UOC i el suport de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, entre altres organitzacions.
DECLARACIONS
Joyanes i Martínez
Unim tant el col·lectiu jove com l'adult a través de temes transcendents. Els posem en contacte perquè creiem que són dos col·lectius molt infravalorats.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Carretero i Duch
Canviar la cultura de la festa de l'alcohol perquè sí, la manera de vestir, la manera de lligar... Les temàtiques del nostre projecte són un dia de festa normal. Proposem aquesta alternativa mitjançant aplicacions de connexió directa entre els joves.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pilar Gorina
M'he trobat propostes molt diferents d'un any a l'altra. Les d'enguany han estat molt enfocades cap a la virtualitat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio