López Codina (investigador BIOCOMSC): 'Ens hem equivocat clarament amb aquesta desescalada, la pandèmia no s'ha acabat'

Aquest expert alerta que només amb la vacunació no es frenarà el creixement de la Covid-19 i que cal reduir les interaccions socials


  • Comparteix:

Els experts avisen que cal reduir les interaccions socials i els macroesdeveniments, especialment la gent menor de 30 anys / Foto: Lali Puig (Ajuntament de Sant Cugat)

Els experts avisen que cal reduir les interaccions socials i els macroesdeveniments, especialment la gent menor de 30 anys / Foto: Lali Puig (Ajuntament de Sant Cugat)

'Cal reduir urgentment les interaccions socials'. Aquest és el missatge dels experts en epidèmies, que vaticinen que no n'hi ha prou amb el ritme de vacunació per frenar el 'creixement descontrolat' de contagis de Covid-19, especialment entre la població menor de 30 anys. El professor de la UPC i investigador del Grup de Recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) Daniel López Codina ha assegurat en declaracions a Cugat Mèdia que 'ens hem equivocat clarament amb la desescalada' i ha distingit entre 'dues epidèmies': la de la gent vacunada, que 'va en bona direcció', i la de la gent no vacunada, que està 'absolutament descontrolada'.

Segons López Codina, això es deu a múltiples factors: la presència de la variant Delta del virus, que ara mateix ja supera el 50% i és molt més contagiosa, i "el relaxament de gran part de la població no vacunada", que ha provocat macrobrots. L'investigador apunta que és "molt difícil distingir l'origen" a Sant Cugat d'aquest augment, però que s'han sumat molts factors: les festes de final de curs, més trobades per l'estiu, la revetlla de Sant Joan i la Festa Major, els efectes de la qual s'han de veure en els propers dies, ja que les evidències epidemiològiques es noten al cap d'uns 10 dies. Des de l'Ajuntament, la regidora de Salut, Gemma Aristoy, defensa a Cugat Mèdia que van seguir els protocols del Procicat durant les festes, però admet que hi va haver un "relaxament".

Tot i que les dades encara "no són preocupants des del punt de vista hospitalari", a diferència d'anteriors onades quan encara no hi havia vacunes, sí que ho són per a l'assistència primària, que, segons explica López Codina, torna a ser un servei "sobresaturat" que "hauria de centrar-se en la vacunació". A més, tot i que la incidència de casos greus de Covid-19 és molt menor en la gent jove, com més contagis hi ha més possibilitats que hi hagi més ingressos als hospitals.

Els experts, per tant, fan una crida a la gent que encara no està vacunada "a actuar amb un comportament intel·ligent i que fugi de les situacions de risc per evitar l'aparició de superbrots". "No pot ser que tot s'hagi d'aturar a base de prohibicions", avisa López Codina, que "no podem esperar que col·lapsi tot", perquè la vacunació és lenta i encara falta molta població (més encara mundialment) per aconseguir la immunitat de grup. A la llarga, això sí, l'investigador afirma que les vacunes "han d'acabar controlant la pandèmia", tot i que "si no s'actua abans, aquest estiu seguirem tenint una incidència molt alta" i això pot comportar greuges, més enllà dels sanitaris, econòmics, per la possible reducció del turisme.


Daniel López Codina

De moment tenim un creixement descontrolat i anem sumant factors: festes de final de curs, viatges, revetlla de Sant Joan, sumarem la Festa Major de Sant Cugat i les trobades. Ens cal començar a restar, és imprescindible.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.