Els interins de l'Ajuntament consideren que la sentència del Suprem que els converteix en 'indefinits no fixos' és un pas per 'començar a canviar la doctrina'

Els magistrats canvien de criteri atenent a una sentència del Tribunal de Justícia de la UE

Una manifestació dels treballadors interins de l'Ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 4/jul/21 per Acn / Clara Bardají

La Sala Quarta del Tribunal Suprem ha decidit aquest dilluns rectificar l'aplicació que feia de la seva doctrina i establir que els treballadors de les administracions públiques que siguin interins durant més de tres anys passin a ser considerats com a 'treballadors indefinits no fixos'. El Suprem ha canviat el criteri després d'examinar la incidència de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 3 de juny de 2021 en diversos recursos. El col·lectiu d'interins de l'Ajuntament de Sant Cugat celebren la victòria, però no estan satisfets del tot amb la sentència i segueixen reclamant la 'fixesa'.

Ara, per unanimitat, el Suprem estableix que en aplicació de les previsions legals i reglamentàries sobre els contractes interins, "la seva durada màxima serà la del temps que durin els processos de selecció per cobrir la vacant d'acord amb el que disposa la seva normativa legal o convencional específica".

Quan no existeixi aquesta normativa, la Sala entén que "amb caràcter general, una durada superior a tres anys ha de ser considerada injustificadament llarga", fet que comportarà que el treballador interí passi a ostentar la condició d'indefinit no fix. A més, el Suprem estableix que el còmput del termini no es pot veure interromput per normes pressupostàries sobre paralització d'ofertes públiques d'ocupació, perquè la cobertura de vacants cobertes per treballadors interins no implica un increment pressupostari.

El col·lectiu d'interins de l'Ajuntament de Sant Cugat celebra que han "guanyat" en aquesta "primera batalla judicial", tot i que no estan d'acord amb tots els punts, perquè és una sentència "important que comença a canviar la doctrina". Així ho explicava el delegat secció sindical IAC-CATAC i interí de l'Ajuntament de Sant Cugat, Biel Mas, en declaracions a Cugat Mèdia.

Tot i que els treballadors interins que no obtinguin la plaça a través de les opcions puguin reclamar una indemnització, de 20 dies per any treballat, Biel Mas assegura que aquesta "no és una resposta a l'abús de temporalitat". Els treballadors que es troben en aquesta situació, el que demanen "és la fixesa". Per ells, tampoc és una solució la figura "d'indefinit no fix" ni les convocatòries d'oposicions, en les quals es pot presentar qualsevol persona i no dona cap mena d'avantatge als interins que actualment treballen a l'Ajuntament. El col·lectiu creuen que una "sanció dissuasiva" seria la declaració de fixesa de "tot aquell personal interí que porti més de tres anys en llocs estructurals en qualsevol de les administracions públiques de l'Estat espanyol".

A l'Ajuntament de Sant Cugat hi ha uns 450 treballadors en aquesta situació, el que representa un 60% de la plantilla, i algunes de les quals es troben en "frau de llei" des de fa més de 20 anys. Mas també alerta que la temporalitat afecta més a les dones: el 70% de les treballadores municipals són temporals.

Els interins de l'Ajuntament de Sant Cugat està treballant en una moció per poder-la presentar al ple municipal i en la qual tornen a demanar la fixesa i que no es convoquin les oposicions. "Sabem que no és un tema de responsabilitat exclusiva d'aquest govern", especifica Mas, sinó que "va més enllà" i afecta milers de persones de l'Estat espanyol.


DECLARACIONS

Biel Mas

Està molt bé, però són 20 dies per any treballat i, considerem, que si és un acomiadament improcedent no hauria de ser aquesta xifra. No donen cap resposta a una sanció dissuasiva. Una autèntica sanció dissuasiva seria a declaració de fixesa de tot aquell personal interí que porti més de tres anys en llocs estructurals en qualsevol de les administracions públiques de l'Estat espanyol.

Your browser doesn’t support HTML5 audio