L'augment de les temperatures posa en alerta Sant Cugat i Valldoreix davant del risc d'incendi
L'Ajuntament i l'EMD han presentat la campanya 'Ni una espurna!' i demanen la col·laboració de tothom per prevenir focs al bosc
La presentació de la campanya ha tingut lloc a Can Monmany / Foto: Laura Gómez - Ajuntament de Sant Cugat
SocietatPublicat el 17/jun/21 per Sergio Morales
Sant Cugat i Valldoreix engeguen la campanya de prevenció d'incendis d'enguany en alerta i sota el lema 'Ni una espurna!'. Durant l'any passat es va registrar un increment de les temperatures (dos graus més de mitjana, que la situen a 16,8 graus centígrads), que suposa que la vegetació estigui més seca i, per tant, el risc de foc és més alt. Això demostra, segons la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, que 'l'escalfament global és una realitat que també ens afecta'. Davant d'aquesta situació, els governs local i descentralitzat insten la ciutadania a tenir una 'actitud cívica' a les zones forestals i avisar el 112 en cas de detectar alguna columna de fum.
Bombers, Protecció Civil, ADF, Creu Roja i el Grup d'Autoprotecció de Sol i Aire ja estan mobilitzats per fer front a la situació i ho han escenificat amb una presentació de la campanya a tocar de la masia de Can Monmany, a Valldoreix. El cap de parc de bombers de Rubí-Sant Cugat, Manuel Pardo de Roa, assegura que el cos està preparat per combatre els incendis. També ho està l'Ajuntament, que suma tres nous efectius al nombre d'Agents Auxiliars de Protecció Civil, que ara en té nou. En tot cas, el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, ha apel·lat a la col·laboració de tothom: "Hem de formar un gran equip per evitar un incendi".
Per fer front a eventuals focs, Sant Cugat disposa d'un camió cuba de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre de 10.000, dels serveis de neteja. Des de l'executiu local, durant l'any passat es van gastar 200.000 euros en tasques preventives: manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i a les urbanitzacions i nuclis més vulnerables. En total, s'ha actuat en més de 60 hectàrees.
Pel que fa a l'EMD de Valldoreix, també han realitzat aquestes tasques de manteniment, que se centren en les zones boscoses a tocar de la trama urbana de la vila. S'ha actuat, amb un pressupost de 24.000 euros, sobre gairebé una quarantena d'hectàrees, fent feines de desbrossament del sotabosc, eliminant material llenyós mort i podant les parts inferiors dels arbres. Amb tot plegat es vol dificultar la propagació d'un foc al bosc. La lluita contra els incendis és "una prioritat del govern de l'EMD", ha subratllat la vocal de Medi Ambient, Susana Herrada. "Significa treballar per preservar el medi ambient i mantenir el model de vida a tocar del bosc i la natura", ha apuntat.
DECLARACIONS
Alba Gordó
Estem especialment preocupats per la falta d'aigua. Per tant, apel·lem més que mai a la responsabilitat ciutadana.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Manuel Pardo de Roa
Si hi ha un incendi correm el risc que la vegetació tingui ganes de cremar. Està complicada, la cosa.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Francesc Carol
Aquesta campanya es basa en la col·laboració de Protecció Civil, ADF, Policia Local i Bombers.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Susana Herrada
A Valldoreix estem compromesos amb la protecció del nostre entorn natural. La lluita contra el foc és molt important, una prioritat per a l'EMD.
Your browser doesn’t support HTML5 audio