Ull Crític: el portal de Cugat Mèdia per a l'alfabetització mediàtica

El mitjà públic fa un pas més en la seva aposta per fomentar una societat més crítica i plural

Societat

Publicat el 1/jun/21 per Redacció

Cugat Mèdia posa en marxa Ull Crític, el portal per contribuir a l'alfabetització mediàtica. El mitjà públic de Sant Cugat, amb la seva missió de servei a la ciutadania, vol ser un vehicle que permeti assimilar la sobreinformació constant que afrontem cada dia a través del mòbil, les tauletes i els ordinadors. Sabem com detectar les fake news? Com sabem si allò que rebem al whatsapp és veraç o no abans de reenviar-lo? Qui hi ha al darrere d'allò que rebem i quins interessos té? Ull Crític oferirà eines i recursos per contribuir a tenir una població més preparada per al present i futur de la comunicació i les xarxes socials, a més d'una societat més crítica, més plural, més lliure.

"Cugat Mèdia treballa per ser un referent en innovació", afirma la directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca. "És imprescindible donar eines als joves i infants per fomentar el seu esperit crític de consum de mitjans de comunicació", afegeix. Per a Lablanca, som els mitjans de proximitat el qui ho hem de "liderar".

Tots els mitjans de comunicació públics tenen una responsabilitat social i Cugat Mèdia afegeix un nou servei per a la ciutadania, que té dret a una informació veraç, ètica i de qualitat. Els continguts d'Ull Crític s'integraran dins la programació del mitjà públic de Sant Cugat, però l'activitat anirà més enllà, i inclourà accions que integraran tot el teixit social, educatiu i cultural de la ciutat. Ja fa temps que Cugat Mèdia treballa en la línia de l'alfabetització mediàtica a través d'entrevistes a experts i de xerrades a les escoles i instituts, i ara fa un pas més amb aquest portal, que inclourà més seccions i apartats que s'aniran actualitzant.

En aquesta època que vivim d'excés d'informació i molta confusió entre què és real i què no, Cugat Mèdia vol contribuir en dos aspectes clau per a la societat i per a nosaltres com a mitjà: garantir a la nostra ciutadania l'accés a una informació veraç i de qualitat, contrastada i honesta; però també empoderar les persones per fer una ciutadania més crítica vers la informació, i per tant més lliure i més plural.

I per arribar fins aquí, a Cugat Mèdia organitzem des de fa mesos un seguit d'activitats basades en visites al mitjà, divulgació de notícies, denúncia de 'fake news' i xerrades amb les quals pretenem fer una reflexió al voltant del concepte de què és notícia i què no, com es contrasta la informació, com un rumor acaba convertint-se en un fet noticiable i quin nivell de contrast ha de tenir una notícia abans de publicar-se. Cugat Mèdia organitza unes visites escolars basades en la inmersió dels i les alumnes en el món de la comnicació, on ells són els protagonistes i veuen de primera mà com és la feina en un mitjà de comunicació. El mitjà públic també compta amb la complicitat de centres i instituts de la ciutat, que fan una secció mensual a Ràdio Sant Cugat. Aquests alumnes són els encarregats de pensar, redactar i locutar el contingut d'aquestes peces radiofòniques que es poden escoltar en format podcast a la programació habitual de la ràdio.

"Volem que els ciutadans de Sant Cugat se sentin orgullosos del seu mitjà públic, que es posa amb Ull Crític al capdavant del periodisme de proximitat, de qualitat, ètic i integrador, en complicitat amb els insituts i les escoles", subratlla Lablanca.


DECLARACIONS

Mònica Lablanca

Cugat Mèdia treballa per ser un referent en innovació. És imprescindible donar eines als joves i infants per fomentar el seu esperit crític de consum de mitjans de comunicació Des dels mitjans de proximitat ho hem de liderar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio