Sant Cugat regalarà 500 copes menstruals a les joves per trencar amb el tabú de la regla

L'Ajuntament inicia una campanya d'informació per promocionar l'ús de la copa amb xerrades i cartes a les més de 3.000 joves de la ciutat

Representants polítiques i tècniques responsables de la campanya / Foto: Lali Puig (Ajuntament de Sant Cugat)

Societat

Publicat el 28/mai/21 per Martí González

L'Ajuntament de Sant Cugat promourà l'ús de la copa menstrual amb una campanya informativa en què també es posaran a disposició de les joves d'entre 16 i 20 anys 500 copes i s'explicaran els beneficis d'aquest producte, tant per al propi cos com per al planeta, amb una reducció de la generació de residus, a més de l'estalvi econòmic. Una iniciativa transversal i que busca trencar amb el tabú de la menstruació, donar alternatives a les joves perquè tinguin 'una vivència més positiva' d'aquest procés i empoderar-les perquè puguin escollir opcions més respectuoses amb el medi ambient i amb el cos, i més econòmiques, per universalitzar aquests productes essencials d'higiene menstrual i incidir en la feminització de la pobresa.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Higiene Menstrual, el 28 de maig, el govern municipal ha posat en marxa la campanya 'Trio la copa: em cuido a mi i al Medi Ambient', amb la qual, a més de regalar 500 copes a joves d'entre 16 i 20 anys, també es faran xerrades gratuïtes amb professionals del Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (CJAS). Les 3.172 joves de la ciutat entre aquestes edats rebran a casa informació sobre aquesta campanya, que vol arribar al màxim de població possible i, a més de posar cartells als instituts de la ciutat, no es descarta ampliar-la a altres franges. A més, se senyalitzarà amb adhesius els banys dels equipaments municipals per indicar espais on poder canviar-se i netejar la copa menstrual de forma privada.

La regidora de Joventut i Sostenibilitat, Alba Gordó, ha posat èmfasi en la necessitat de parlar d'aquests temes per acabar amb el tabú i enfocar la campanya, a més, a les joves per promoure aquest "canvi cultural". En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha posat sobre la taula els beneficis d'aquest producte per, a més de conèixer el propi cos i empoderar les joves per prendre decisions sobre qüestions que afecten directament la seva salut sexual, facilitar l'accés a productes d'higiene menstrual. I tot això, a més, des d'una perspectiva feminista que intersecciona amb la cura del medi ambient.

Beneficis de la copa menstrual

  • Comoditat: La copa menstrual es pot portar fins a 12 hores i es pot utilitzar per dormir.
  • Reducció de la generació de residus: una dona pot fer servir fins a 12.000 tampons o compreses al llarg de la seva vida, el que equival a 6 kg l'any per persona. La vida útil de la copa és de 10 anys.
  • Promou la salut sexual femenina: és hipoal·lergògena, manté el pH vaginal i no té agents blanquejants.
  • Estalvi econòmic: durant 10 anys, el cost mitjà de productes d'higiene menstrual tradicionals pot superar els 600 euros, en el cas dels tampons, i els 300 euros en el cas de les compreses, mentre que el de la copa és de 24 euros.
  • 500 copes

    Es posaran a disposició 500 copes menstruals per a joves d'entre 16 i 20 anys, a les quals també se'ls ofereix un acompanyament per a aquestes qüestions a l'OHficina Jove i al CAP de Can Mates. Les copes es poden recollir a:
  • CAP Can Mates
  • OHficina Jove (Casal Torreblanca)
  • Espai Jove La Floresta
  • Espai Jove Les Planes
  • Xerrades gratuïtes

  • 5 de juny a les 10 h al Casal Torreblanca.
  • 12 de juny a les 18 h al Casal Torreblanca.







  • DECLARACIONS

    Alba Gordó

    Cada vegada som més conscients de la necessitat que tenim les dones, però també tota la societat, de parlar de coses de les quals no hem parlat fins ara. De la menstruació, de la regla, n'hem parlat molt poc com a societat i creiem que ho hem de fer molt més perquè té un impacte sobre les nostres vides.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio

    Núria Gibert

    Fomentar el coneixement del propi cos, oferir eines que permetin una vivència més positiva de la menstruació, sense tabús, una experiència pròpia i també compartida amb altres dones. Empoderar-nos en prendre les nostres pròpies decisions en relació a qüestions que afecten el nostre cos i contribuir a erradicar la feminització de la pobresa a través de la garantia dels drets sexuals i reproductius.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio